Sfântul Partenie, episcopul Lampsacului
Sfântul Partenie, episcopul Lampsacului
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 7 februarie, 2024. Sfântul Partenie, episcopul Lampsacului

Sfântul Partenie s-a născut în Melitopole și a trăit în secolul al IV lea. Fiul lui Hristofor, diaconul bisericii din Melitopole, este înzestrat de Dumnezeu cu darul de a alungă demonii și a vindeca pe om de orice boală.

Sfântul Partenie, este hirotonit preot de Preasfințitul Filip, episcopul Melitopoliei și episcop al Lampsacului, de Ahile mitropolitul Cizicului.

L-a întâmpinat în drum un om pe care-l lovise în obraz un taur cu cornul, încât i-a scos ochiul, pe care îl ținea cu mâna lui tremurândă. Sfântul, luându-l cu mâna l-a pus la locul lui și cu apă spălandu-l, în trei zile l-a tămăduit desăvârșit.

Redăm una din minunile sale:

„A venit într-una din zile la dansul un om, având în sine un duh necurat – care de multă vreme locuia într-însul. Dar apropiindu-se de omul lui Dumnezeu, adică de Partenie, i-a făcut plecăciune, iar sfântul, cunoscând că într-insul este duhul necurat, nu i-a răspuns; diavolul, tulburându-se în om, a zis sfântului:

„Fiindcă am dorit să te văd, pentru aceea ți-am făcut plecăciune, iar tu de ce nu mi-ai răspuns?” Sfântul Partenie i-a zis: „Iată, m-ai văzut”.

Diavolul a zis: „Te-am văzut și te-am cunoscut”. Grăit-a sfântul: „Dacă m-ai văzut și m-ai cunoscut, atunci ieși de la zidirea lui Dumnezeu”.

Zis-a lui diavolul: „Rogu-mă ție, nu mă izgoni din lăcășul meu, în care de atâta timp locuiesc”. Sfântul i-a zis lui: „Îți dau eu un loc unde să mergi”.

Zis-a lui diavolul: „Mi se pare că îmi vei zice să mă duc în porci”. Grăit-a lui sfântul: „Ba nu, îți voi da ție un om, în care intrând să locuiești, dar numai din acesta acum să ieși”.

Diavolul, plecându-se la niște cuvinte că acestea, cerea să-și câștige făgăduință de la dansul. Atunci Sfântul Partenie, deschizându-și gura, a zis: „Iată, eu sunt omul, intră și locuiește în mine”.

Iar diavolul, ca de foc arzându-se, i-a strigat: „Vai mie, în bun vas locuind eu, după atâta timp mă izgonești. Mare rău îmi vei face de voi intra în tine. Cum voi putea să întru în casa lui Dumnezeu?”

Acestea zicându-le diavolul, a ieșit din om și s-a dus în locuri pustii și neumblate, iar omul acela a rămas sănătos, prin darul lui Hristos și lauda pe Dumnezeu”.

Troparul Sfântului Partenie al Lampsacului

Și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte.

Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credință răbdând până la sânge, sfințite Mucenice Partenie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

În partea de nord a portului Halkis (Grecia) se află oraşul Psahna, la câţiva kilometri printre dealuri există Mănăstirea Makrimallis, o mănăstire frumoasă de 800 de ani cu multe metocuri. Un loc liniştit, în care trăiesc câteva maici, dar care adăposteşte moaştele unui ierarh de mare anvergură teologică din primele secole ale creştinismului, Sfântul Partenie al Lampsacului.

Sfântul Partenie s-a născut în Melitopolis în Asia Minor spre sfârşitul secolului al treilea. Deşi tatăl său era diacon, familia sa era foarte săracă şi băiatul nu a primit educaţie. Prezenţa sa continuă în Biserică însă şi memoria sa extraordinară i-au deschis puterea de a înţelege slujbele şi Dumnezeieştile Scripturi.

Chiar şi când era tânăr era generos şi dădea banii pe care îi câştiga din pescuit la săraci. La vârsta de 18 ani, a fost umplut de Duhul Sfânt şi a început să săvârşească minuni şi să alunge demoni.

Virtuţile sale au ajuns la urechile Episcopului Filip de Melitopolis, care i-a supravegheat educaţia şi apoi l-a hirotonit preot.

La puţină vreme după venirea pe tron a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, Arhiepiscopul Ahile al Cizicului l-a hirotonit pe Partenie Episcop de Lampsac, o eparhie din Asia Mică. Aceasta se întâmpla în 325, şi după hirotonia întru episcop a trimis o petiţie împăratului pentru a-i permite să dărâme templul păgân din Lampsac şi să construiască o Biserică creştină.

Împăratul nu numai că a fost de acord, ci i-a trimis şi fondurile necesare pentru clădirea Bisericii.
La Mănăstirea Makrimallis – Evvia, Grecia, odihnește Sfântul Partenie
La Mănăstirea Makrimallis – Evvia, Grecia, odihnește Sfântul Partenie

Într-o zi, o piatră uriaşă care a fost scoasă din templul păgân pentru a fi folosită în altarul creştin, fiind urcată într-o căruţă, aceasta s-a răsturnat şi conducătorul a fost ucis. Înţelegând că aceasta era lucrarea celui viclean, care a fost înfuriat de distrugerea templului, Sfântul Partenie s-a rugat şi lucrătorul a înviat.

Sfântul era cunoscut în toată regiunea ca un mare vindecător de boli fizice şi spirituale, mai ales al celor posedaţi de demon. Unul dintre biografii săi a spus: „Atât de mare era mila lui, atât de mare era iubirea poporului pentru el, încât nu era nimeni în regiune care să nu ştie ce fel de doctor era”. Faima sa ca victorie împotriva puterii diavolului a crescut în ani.

Într-o zi, el a izgonit un demon dintr-un om care era stăpânit încă din copilărie. Demonul alungat a început să se târguiască cu sfântul pentru un alt loc de posedare în locul plecării. Sfântul a fost de acord şi a deschis gura sa, spunând demonului: „Intră şi locuieşte în mine”. Demonul a strigat plin de durere: „Cum pot să intru în Casa lui Dumnezeu?” şi a dispărut.

Sfântul Partenie a răposat în pace şi a fost îngropat într-o capelă construită lângă Catedrala din Lampsac. Ziua sa de prăznuire este pe 7 februarie.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Cuvios Luca din Elada;- Sfinților 1.003 slujitori mucenici și a patru demnitari din Nicomidia;- Sfântului Cuvios Aprion, episcopul Ciprului;- Sfinților șase mucenici din Frigia;- Sfântului Cuvios Petru, care s-a nevoit în Monovata;- Sfântului Teopempt.

Mâine, 8 februarie, facem pomenirea Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.