Calendar creștin-ortodox, 27 Martie, 2023. Sfânta Muceniță Matroana din Tesalonic 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 27 Martie, 2023. Sfânta Muceniță Matroana din Tesalonic

Sfânta Matrona a fost o copila săracă și orfană, roabă în casă unei evreice cu suflet rău, din Tesalonic. Aceast neîncetat își bătea joc de credința Matronei, și tot timpul caută toate mijloacele pentru a o face să se lepede de Hristos și să meargă împreună cu ea la sinagogă.

Când Pautilla, stăpâna Matroanei a auzit că sluga sa merge în ascuns la biserica creștinilor, i-a zis: „Pentru ce n-ai mers la sinagogă noastră, ci te-ai dus la biserica creștinească?”

La această întrebare Matroana a răspuns: „De vreme ce Dumnezeu este în biserica creștinească, iar de la sinagogă iudaică s-a depărtat, nu mă duc la sinagogă, ci la biserica”.

Plină de furie la acest răspuns, Pautilla a încuiat-o pe Matrona într-un loc întunecos, a legat-o de mâini și a lăsat-o fără mâncare. Însă, Matroană șezând în genunchi la rugăciune și slăvind pe Dumnezeu, legăturile au căzut de la mâinile ei prin puterea lui Dumnezeu.

După aceasta Matrona a mai fost încuiată și înfometată încă de două ori. A murit din cauza lipsei de hrană. Trupul sfintei a fost aruncat de Pautilla într-o prăpastie. Creștinii au luat trupul mucenitei și l-au îngropat cu cinste. Episcopul cetății aflând că la mormântul mucenitei Matrona se fac mari minuni, a ridicat o biserica deasupra lui.

Pautilla a trecut la cele venice căzând de pe zidurile de unde a fost aruncat trupul Sfintei Mucenite Matroana.

Troparul Sfintei Matroană din Tesalonic

Mielușeaua Ta, Iisuse Matroana, strigă cu mare glas: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc, și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, că să împărățesc cu Tine; și mor pentru Tine, că să viez pentru Tine; ci că o jertfă fără prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție.

Pentru rugăciunile ei, că un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

 

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Cuvios Chiric din Apro;- Sfinților Mucenici Filet Sincliticul, cu soția lui, Lidia, și cu cei patru fii ai lor: Macedon, Teoprep, Cronid și Amfilohiu;- Sfinților Mucenici Ioan și Baruh;- Sfântului Proroc Anania;- Sfântului Cuvios Pavel, episcopul Corintului;- Sfântului Cuvios Eutihie;- Sfântului Cuvios Ioan din Licopolis.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Cuvios Ilarion cel Nou.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.