Senzațional: Vacanţele dese au dus la majorări record ale costului cu forţa de muncă în învăţământ
Ultima Ora Economic Politic Social

Senzațional: Vacanţele dese au dus la majorări record ale costului cu forţa de muncă în învăţământ

Costul orar al forţei de muncă a crescut cel mai mult în Învăţământ, dintre toate sectoarele economice, în primul trimestru din 2019, atât faţă de ultimul trimestru din 2018 (+25,6%), cât şi faţă de perioada similară a anului trecut (+35,5% faţă de T1 2018), potrivit celor mai noi date anunţate de Institutul Naţional de Statistică. Vacanţele dese şi majorările salariale au dus la această creştere record, potrivit INS. Costul total cu forţa de muncă reprezintă totalitatea cheltuielilor, directe şi indirecte, suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.

Costul orar al forţei de muncă a crescut cel mai mult în Învăţământ, dintre toate sectoarele economice, în primul trimestru din 2019, atât faţă de ultimul trimestru din 2018 (+25,6%), cât şi faţă de perioada similară a anului trecut (+35,5% faţă de T1 2018), potrivit celor mai noi date anunţate de Institutul Naţional de Statistică. Vacanţele dese şi majorările salariale au dus la această creştere record, potrivit INS. Costul total cu forţa de muncă reprezintă totalitatea cheltuielilor, directe şi indirecte, suportate de angajator cu forţa de muncă salariată. Creşterile salariale din ultimul an au dus la creşterea costurilor cu salariaţii din învăţământ. Faţă de trimestrul IV 2018, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice, dar cea mai mare creştere s-a înregistrat în învăţământ (25,58%), ca urmare a aplicării HG nr 937/2018, a OUG nr. 114/2018 şi a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Comunicatul notează că, pe lângă creşterile de salarii, acordarea sporurilor pentru profesori şi a altor beneficii, vacanţa şcolară a contribuit la creşterea mare a costului cu forţa de muncă în învăţământ. Pentru că a avut loc o diminuare a timpului efectiv lucrat. Ce vacanţe şi libere au avut elevii şi profesorii în ianuarie, februarie şi martie 2019: În Trimestrul 1 din anul 2019 elevii şi profesorii au avut vacanţa de iarnă până pe 14 ianuarie (adică 13 zile din luna ianuarie 2019), după care din nou vacanţă intersemestrială între 2 februarie 2019 şi 10 februarie 2019. Pe 17 şi 18 ianuarie au fost închise mai multe şcoli în mai multe judeţe, din cauza vremii. Pe 24 ianuarie a fost zi liberă pentru că a fost Ziua Unirii Mici, iar pe 25 ianuarie Guvernul a anunţat că şcolile sunt închise din cauza gripei. Pe 31 ianuarie 2019 şi 1 februarie 2019 mai multe şcoli au fost închise în Bucureşti din cauza gripei. Revenind la costul forţei de muncă, creşteri importante au cunoscut şi activităţile de construcţii (11,01%), spectacole, culturale şi recreative (9,36%), hoteluri şi restaurante (9,04%), potrivit INS. Costul mediu orar al forţei de muncă este determinat prin raportul dintre cheltuielile angajatorului cu forţa de muncă şi timpul efectiv lucrat, iar timpul efectiv lucrat cuprinde atât numărul total de ore lucrate în program normal de lucru cât şi numărul de ore lucrate suplimentar, potrivit metodologiei INS.

Creşterile salariale din ultimul an au dus la creşterea costurilor cu salariaţii din învăţământ. Faţă de trimestrul IV 2018, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice, dar cea mai mare creştere s-a înregistrat în învăţământ (25,58%), ca urmare a aplicării HG nr 937/2018, a OUG nr. 114/2018 şi a Legii 153/2017 privindsalarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Comunicatul notează că, pe lângă creşterile de salarii, acordarea sporurilor pentru profesori şi a altor beneficii, vacanţa şcolară a contribuit la creşterea mare a costului cu forţa de muncă în învăţământ. Pentru că a avut loc o diminuare a timpului efectiv lucrat.

Ce vacanţe şi libere au avut elevii şi profesorii în ianuarie, februarie şi martie 2019:

În Trimestrul 1 din anul 2019 elevii şi profesorii au avut vacanţa de iarnă până pe 14 ianuarie (adică 13 zile din luna ianuarie 2019), după care din nou vacanţă intersemestrială între 2 februarie 2019 şi 10 februarie 2019. Pe 17 şi 18 ianuarie au fost închise mai multe şcoli în mai multe judeţe, din cauza vremii.

Pe 24 ianuarie a fost zi liberă pentru că a fost Ziua Unirii Mici, iar pe 25 ianuarie Guvernul a anunţat că şcolile sunt închise din cauza gripei.

Pe 31 ianuarie 2019 şi 1 februarie 2019 mai multe şcoli au fost închise în Bucureşti din cauza gripei.

Revenind la costul forţei de muncă, creşteri importante au cunoscut şi activităţile de construcţii (11,01%), spectacole, culturale şi recreative (9,36%), hoteluri şi restaurante (9,04%), potrivit INS.

Costul mediu orar al forţei de muncă este determinat prin raportul dintre cheltuielile angajatorului cu forţa de muncă şi timpul efectiv lucrat, iar timpul efectiv lucrat cuprinde atât numărul total de ore lucrate în program normal de lucru cât şi numărul de ore lucrate suplimentar, potrivit metodologiei INS.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii