Alzheimer
Ultima Ora Sănătate

Semnul precoce al maladiei Alzheimer pe care noi toti il ignoram

Boala Alzheimer debuteaza cu cel putin 10 ani inainte de a da primul semn, odata cu formarea placilor de amiloid care duc la distrugerea sinapselor neuronale.

Citeste si: Tatăl Simonei Halep îngrijorat de victoria fiicei sale

„Imaginati-va o pasta care se scurge, se acumuleaza si blocheaza toate circuitele neuronale. Se adauga si excitotocina, niste toxine care vin din afara celulei si le omoara. In loc sa fie legaturi frumoase, line intre neuroni, se incalcesc si fac un fel de scurtcircuit”, explica dr. Letitia Dobranici, medic psihiatru si vicepresedintele Societatii Romane de Alzheimer.

In dementa Alzheimer, straturile superioare, neocortexul sunt primele care degenereaza. Boala debuteaza prin pierderea neuronilor neocortexului, dar atinge si sistemul limbic, hipocampul. In acel moment se pierde inclusiv capacitatea, aproape instinctiva, de a zambi. Atunci cand pacientii nu mai zambesc, nu mai raspund la atingeri, este semn ca sfarsitul este aproape, noteaza medlive.hotnews.

Citeste si: Verestoy Attila zis ‘Drujba lui Dumnezeu’ lasă în urmă 50 milioane de euro

Semne precoce ale bolii

Potrivit specialistului, nu pierderea memoriei este cel mai precoce semn de Alzheimer.

„Cea mai precoce modificare nu este atat pierderea memoriei, care se conserva mult timp uneori (mai ales cea de lunga durata), cat incapacitatea de a invata lucruri noi, in ciuda repetitiei”, sustine dr. Dobranici.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.