Șefii NATO, Stoltenberg și Geoană s-au întâlnit cu Secretarul de Stat al SUA
Șefii NATO, Stoltenberg și Geoană s-au întâlnit cu Secretarul de Stat al SUA
Externe Ultima Ora

Șefii NATO, Stoltenberg și Geoană s-au întâlnit cu Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken. FOTO-VIDEO

După reuniune cei șefi ai NATO și oficialul american a u susținut declarații de presă.

„Salut din Oslo, capitala Norvegiei, unde am încheiat reuniunea informală a miniștrilor de externe din NATO.

Poate nu dintr-o coincidență întâlnirea a avut loc chiar în locul în care se decernează Premiul Nobel pentru Pace în fiecare an. Mulțumim Norvegiei și gazdelor noastre pentru găzduire.

O discuție importantă, informală, foarte deschisă, foarte francă, în pregătirea Summit- ului NATO de la Vilnius, de peste câteva săptămâni. Subiecte importante discutate de către aliați.

În primul rând situația din Ucraina și perspectivele de integrare euroatlantică ale Ucrainei. Găsim un consens, sperăm, până la Vilnius, în care să reconfirmăm angajamentul nostru ca Ucraina să devină, la momentul potrivit, un membru al Aliantei, dar să ne concentrăm, în același timp, pentru sprijinul politic și practic pentru a ajuta Ucraina să învingă în acest război nedrept provocat de către Federația Rusă.

Secretarul adunct al NATO, Mircea Geoană discuții la Oslo
Secretarul adunct al NATO, Mircea Geoană discuții la Oslo

O altă discuție foarte importantă este sprijinirea partenerilor vulnerabili ai NATO. Mă bucur că la Chișinău, Summit-ul Comunității Politice Europene, care s-a desfășurat, înțeleg cu succes, a avut protecție NATO. Avioanele AWACS ale NATO au vegheat ca cerul Republicii Moldova să fie liber, liniștit și liderii europeni să se poată întâlni și să decidă cu privire la viitorul european al Republicii Moldova.

Al treilea subiect, foarte important, este cel legat de Balcanii de Vest. Este foarte important prin prezența NATO, prin descurajarea celor două părți implicate de la escaladare, să fim siguri că nu avem un conflict în Est si un conflict în Vest. Si mă refer aici inclusiv la geografia României.

Un alt subiect important este cel legat de deciziile de la Vilnius cu privire la cheltuielile de apărare. 2% trebuie să reprezinte baza la care toți aliații trebuie să se raporteze și sper, ca lider politic și ca lider politic român, să putem să avem și dividente în industria de apărare din țările NATO, de ce nu și în regiunea noastră și, de ce nu, chiar și în România.

Ultimul subiect pe care l-am discutat și care este, de asemenea, foarte, foarte important, este cum să asigurăm reziliența noastră, cum să reușim să ne protejăm împotriva atacurilor cibernetice, hibride, dezinformării. Este un subiect la care ținem foarte mult pentru că sistemul nostru democratic are nevoie să reziste dezinformării, intoxicării și veștilor false care abundă, din păcate, în ultima perioada.

Deci o discuție foarte, foarte bună. Sunt bucuros că prietenii noștri cehi- Praga-, vor găzdui următoarea întâlnire informală a miniștrilor de externe. Până atunci, ne pregătim pentru Vilnius, unde pentru noi, pentru flancul estic, cea mai importantă veste este cea legată de întărirea apărării și descurajării. Noi planuri de apărare NATO, România, flancul estic, întreaga Alianță suntem astăzi mai siguri, mai protejați decât oricând. O întâlnire de mare succes într- o primăvară foarte frumoasă, aici, la Oslo”, a spus Geoană.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.