Șefa TVR audiată în Parlament
Ultima Ora Politic Social

Șefa TVR audiată în Parlament. Trebuie să justifice sumele colosale date unor jurnaliști din bugetul statului

Șefa TVR audiată în Parlament. Trebuie să justifice sumele colosale date unor jurnaliști din bugetul statului

Șefa TVR, Doina Gradea, se va prezenta marți, 4 Decembrie 2018, în fața Parlamentului României pentru a da explicații cu privire la neregulile care se petrec în televiziunea publică.

Solicitarea parlamentarilor vine după ce timp de luni bune Doina Gradea a evitat să dea curs invitației Comisiei de Cultură din Camera Deputaților și să răspundă întrebărilor adresate de membrii Comisiei. Informația a fost făcută publică printr-un comunicat de presă emis de Comisia de Cultură din Camera Deputaților.

Momentul culminant s-a petrecut săptămâna trecută. Atunci, TVR a făcut un anunț controversat după ce în presă au apărut dezvăluiri legate de sumele uriașe pe care le încasează unii realizatori de emisiuni și invitații acestora. Mai mult, invitații erau prezentați drept analiști independenți. Acest episod a fost urmat de solicitarea venită din partea conducerii TVR către redacțiile de presă de a-și dezvălui sursele. În plus, conducerea TVR a făcut acuzații în sensul în care au fost publicate „informații cu caracter confidențial”, asta deși este televiziune publică, finanțată de la bugetul de stat.

Realitatea susține că organizaţiile nonguvernamentale și asociațiile profesionale, între care ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Freedom House România, cer demiterea urgentă a Doinei Gradea, invocând „cazuri de cenzură” și „intimidare” în televiziunea publică.

Un aspect important legat de garantarea libertății de exprimare îl comportă protecția surselor de informare și documentare ale jurnaliștilor. Sub acest aspect, atât legile naționale, cât și Convenția Europeană a Drepturilor Omului protejează sursele jurnalistice în rolul lor de ajutoare ale „câinilor de pază” ai democrației. Mai mult, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că, în lipsa unui imperativ preponderent de interes public, nu există vreun temei care să oblige jurnalistul să își divulge sursa. Tot în acest sens a statuat când a hotărât că perchezițiile care au drept scop descoperirea surselor de informare utilizate de un jurnalist constituie o gravă afectare a însuși libertății presei (Bîrsan, 2010).

Ziare.com amintește că Libertatea.ro a dezvăluit ca fostul reporter al Antenei 3, Ionuț Cristache, câștigă aproape 8.000 de euro pe lună pentru emisiunea pe care o realizează la TVR 1.

Totodată, deputatul USR Iulian Bulai, cel care a inițiat invitația către Doina Gradea, a făcut publice și sumele primite de invitații mai mult sau mai puțin permanenți ai lui Cristache. Prezentați drept „analiști independenți”, aceștia au încasat de la televiziunea publică mii de euro în primele 10 luni ale anului: Ion Cristoiu – 9.570 de euro, Marius Pieleanu – 8.097 de euro, Cristian Gheorghe – 8.774 de euro, Radu Soviani – 5.586 de euro, Mircea Dinescu – 15.149 de euro.

  1. Bîrsan, Corneliu, (2010), Convenția Europeană a Drepturilor Omului, comentariu pe articole, ediția a 2-a revizuită, București, Editura C.H. Beck

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.