Secţia Adinei Florea retrage apelul dosarului în care Ghiţă este acuzat de corupţie
De râsul curcilor. Afina Florea își încearcă norocul a 7-a oară
Ultima Ora Justiție Politic Social

Secţia Adinei Florea retrage apelul dosarului în care Ghiţă este acuzat de corupţie

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) retrage şi apelul din dosarul în care fugarul Sebastian Ghiţă şi mai mulţi procurori şi poliţişti din Ploieşţi sunt acuzaţi de corupţie, au declarat pentru G4media surse din magistratură. În acest caz, Ghiţă, poliţiştii şi procurorii au fost achitaţi de instanţa de fond, iar apelul începuse la Completul de 5 judecători.

Acum, Completul de 5 judecători trebuie să ia act de solicitarea SIIJ de retragere a apelului. Procesul va continua însă, cel puţin pentru moment, cu privire la procurorul Liviu Tudose întrucât şi el a formulat apel, fiiind nemulţumit de temeiurile pentru care a fost achitat.

Completul de 3 judecători care a dispus achitarea a fost compus din judecătorii Maricela Cobzariu, Daniel Grădinaru și celebrul Ștefan Pistol (i-a achitat și pe Dragnea și Tăriceanu).

Sebastian Ghiță era acuzat de mai multe infracțiuni: 2 infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare a banilor, șantaj 2 infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații  conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În esență, Ghiță a fost achitat după ce instanța de fond a înlăturat o serie de probe, motivând că au fost administrate neloial. Procurorii își bazau acuzațiile în principal pe mărturiile fostului deputat PSD, Vlăduț Cosma, și ale interlopului Răzvan Alexe. Aceștia au dat declarații împotriva lui Ghiță, atât în calitate de martori, cât și în calitate de martori cu identitate protejată (altă identitate).

Cu alte cuvinte, ce nu le-au putut spune procurorilor ca martori cu identitate reală, de frica lui Ghiță, le-au declarat ca martori cu identitate protejată.

De exemplu, martorul cu identitate protejată Aurel Diaconescu, care este una și aceeași persoană cu martorul Răzvan Alexe, arată în declarația sa că știe că Răzvan Alexe primea informații de la niște prieteni de-ai lui Sebastian Ghiță despre conținutul unui dosar instrumentat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești în care Alexe era vizat.

Cât de legal sau loial este acest procedeu de a obține probatorii ar fi trebui însă să stabilească Completul de 5 judecători al ICCJ.

Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA Ploiești Lucian Onea și Cerasela Răileanu, anchetaşia cum de SIIJ pentru presupuse abuzuri.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.