Se împlinesc 95 de ani de la adoptarea Constituției României Mari
Ultima Ora Politic Social

Se împlinesc 95 de ani de la adoptarea Constituției României Mari

Constituțiunea României din 29 martie 1923 (vezi aici) este Constituția României adoptată după Marea Unire. A fost în vigoare până la adoptarea Constituției din 1938 și apoi (cu restricții) în perioada 1944-1947.

Elaborat în 1923, proiectul Constituției a fost supus dezbaterii parlamentare. După ce a fost adoptată de Parlament, a fost sancționată și promulgată de Regele Ferdinand I la data de 28 martie 1923 și publicată în Monitorul Oficial No. 282 din 29 martie 1923, dată la care a intrat în vigoare.

Potrivit Constituției din 1923, România era o monarhie constituțională, stat național, unitar, indivizibil, cu teritoriul inalienabil. Constituția unificării, cum mai e numită, consfințește realizarea României Mari și are la bază constituția din 1866, dovadă fiind faptul că din cele 138 de articole, 78 s-au păstrat din cea de la 1866. Regele Ferdinand I (1914-1927) reprezinta elementul cheie al vieții politice. El exercita puterea executivă, numea și revoca miniștrii, sancționa și promulga legile, era șeful Armatei, avea drept de veto, putea bate monedă, conferea decorații, avea drept de amnistie și grațiere, convoca și dizolva Parlamentul, încheia tratate (acestea devenind valabile după ce erau aprobate de Parlament). Parlamentul constituia puterea legislativă în cadrul regimului democratic. El era bicameral (Senatul și Adunarea deputaților) și avea rolul de a vota legile, de a le abroga și avea drept de control asupra activității guvernului.

Această constituție legifera principiul separării puterilor statului:

  • puterea legislativă – exercitată colectiv de Adunările legislative (Senatși Adunarea Deputaților) și Rege;
  • puterea executivă – încredințată Regelui, care o exercita „în modul regulat prin Constituțiune” (prin intermediul Guvernuluiformat de partidul sau alianța care câștigă alegerile parlamentare). Formula sintetică care exprima acest principiu, larg cunoscut de public, era Regele domnește, nu guvernează.
  • puterea judecătorească – atribuită Înaltei Curți de Casație și Justiție și instanțelor de judecată.

Această constituție a contribuit la consolidarea Marii Uniri și a creat cadrul democratic al vieții politice din România până în anul 1938, când s-a adoptat prin plebiscit Constituția României din 1938.

Întrucât Constituția din 1938 era un document mai puțin democratic decât cea din 1923 (fiind elaborată sub presiunea politică a creșterii totalitarismului nazist și sovietic în întreaga Europă), după evenimentele de la 23 August 1944, Regele Mihai a repus în vigoare Constituția din 1923. Din punct de vedere juridic, ea a fost în vigoare (cu multe restricții și încălcări de facto, generate de ocupația militară sovietică și de creșterea continuă a influenței politice a comuniștilor) până la lovitura de stat de la 30 decembrie 1947, când Partidul Comunist Român, ajutat de ocupanți, a obținut, prin șantaj și amenințare cu forța, semnătura Regelui pe un act nelegal de abdicare. În aceeași seară, printr-o ședință măsluită a Adunării Deputaților(care se afla în vacanță parlamentară, aleșii nefiind nici măcar prezenți, ci plecați în circumscripțiile teritoriale!), comuniștii au dat o aparență de legalitate loviturii de stat, „desființând” nu doar instituția Monarhiei, ci și Constituția în vigoare. A urmat o perioadă de vid constituțional, până la adoptarea Constituției totalitare a Republicii Populare Române, survenită la 13 aprilie 1948.

Vă prezentăm principalele evenimente istorice ale zilei de 28 martie:

  • 193: Împăratul Roman Pertinaxeste asasinat de Garda Pretoriană care apoi vinde tronul lui Didius Iulianus. Acesta moare și el prin violență după câteva săptămâni.
  • 364: Împăratul Roman Valentinian Iîl numește pe fratele său Flavius Valens co-împărat.
  • 1776: A fost fondat „Balșoi Teatr” (Moscova).
  • 1791: Supplex Libellus Valachorum– cel dintâi program politic al românilor din Transilvania – este trimis Curții din Viena.
  • 1842: Primul concert al Orchestrei Filarmonice din Vienaa fost dirijat de Otto Nicolai.
  • 1854: Războiul Crimeei: Marea Britanieși Franța declară război Rusiei.
  • 1882: În Franța, școala devine obligatorie.
  • 1910: Pionierul francez al aviației Henri Fabredevine prima persoană care zboară cu un hidroavion, după decolarea de pe o pistă de apă lângă Martigues, Franța.
  • 1915: La Ateneua avut loc prima audiție a Simfoniei a II-a de George Enescu, dirijată de compozitor.
  • 1923: Este promulgată prin decret regal Constituția României Mari, votată de Parlamentul României la 26 martie1923, una dintre cele mai avansate și democratice constituții din Europa acelui timp.
  • 1926: Premiera filmului Iadeș, prima producție a regizorului Horia Igiroșeanu. Societatea sa, „Clipa-Film”, inițiase și prima formă a cinecluburilor românești, asociația „Amicii Filmului”.
  • 1930: Orașele turceștiConstantinopol și Angora și-au schimbat denumirea în Istanbul și, respectiv, Ankara.
  • 1939: S-a încheiat războiul civil din Spania.
  • 1947: A fost creată Comisia Economică și Socială a ONUpentru Asia și Pacific.
  • 1947: A fost creată Comisia Economică ONU pentru Europa.
  • 1948: În Republica Populară Românăau loc primele alegeri parlamentare de după instaurarea puterii comuniste. Alegerile au fost câștigate de către Frontul Național Democrat cu 93,22% din voturile exprimate.
  • 1974: Marea Adunare Naționalăinstituie funcția de președinte al Republicii Socialiste România, în care este ales Nicolae Ceaușescu.
  • 1983: Consiliul de Stat a adoptat Decretul privind declararea animalelor, înstrăinarea și tăierea bovinelor și cabalinelor, prin care se interzice crescătorilor de animale sacrificarea acestora pentru consumul propriu.
  • 1983: Consiliul de Stat a adoptat Decretul privind regimul aparatelor de multiplicat, materialelor necesare reproducerii scrierilor și al mașinilor de scris, prin care se introduce controlul polițienesc asupra folosirii acestor aparate.
  • 1995: A fost înființat Teatrul „George Ciprian” din Buzău.
  • 1995: Vizita oficială a președintelui României, Ion Iliescu, în Italiași la Vatican.
  • 1999: Partidul „Alternativa României”, condus de Varujan Vosganian, devine „Uniunea Forțelor de Dreapta”.
  • 2005: Un puternic seism, produs în largul insulei indoneziene Sumatrași având o magnitudine de 8,7 grade pe scara Richter, a provocat moartea a zeci de persoane și importante pagube materiale în insula Nias, de la sud de Sumatra.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.