unirea cu Republica Moldova
Se ia în calcul unirea României cu Basarabia
Externe

Se ia în calcul unirea României cu Basarabia

Se ia în calcul unirea României cu Basarabia

Se ia în calcul unirea României cu Basarabia – Igor Dodon, președintele Moldovei, a făcut o serie de afirmaţii neobişnuite, vorbind despre o eventuală unire între România şi Basarabia.

De asemenea dacă Chişinăul decide să se unească cu România, atunci Transnistria trebuie să aibă dreptul la autodeterminare şi la înfiinţarea propriului stat. Președintele moldovei, a declarat într-un interviu pentru Clubului de presă „Rezonanţa socială” că el vede trei scenarii:

„Iniţial este vorba de neutralitate. Noi cu toţii trebuie să înţelegem că Moldova nu va intra în NATO, asta trebuie să fie o garanţie. A doua, trebuie să dăm dreptul Transnistriei la autodeterminare. Dacă, cumva, la o anumită etapă, cineva din Chişinău va decide să se unească cu România, Transnistria trebuie să aibă dreptul la autodeterminare şi la înfiinţarea propriului stat recunoscut de toţi. Apropo, acest lucru este prevăzut în Legea privind statutul Găgăuziei”

Igor Dodon explică și al treilea scenariu:

“Trebuie să obţinem susţinere geopolitică. Aici este un moment foarte important. Soluţionarea conflictului transnistrean nu poate fi istoria de succes doar a unei părţi. Rezolvarea problemei nu poate fi doar după planul rus, planul european sau cel american. În soluţionarea acestei probleme trebuie să-şi vadă victoria politică, geopolitică, diplomatică toate părţile.”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.