PSD a explodat după declarația Președintelui. ”Vrea să prostească toți românii”
Ultima Ora Justiție Politic Social

Se anunță scandal uriaș la Inspecția Judiciară astăzi. Magistrații au cerut intervenția președintelui Iohannis

Asociatia de procurori Initiativa pentru Justitie ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa participe la sedinta plenului CSM de marti, 14 mai, motivul fiind concursul pentru sefia Inspectiei Judiciare.

Tot marti la CSM se va decide organizarea concursului pentru ocuparea functiei de procuror sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), denumita si Sectia Speciala (SS).Organizatia de procurori sustine ca procedura de alegere a sefului IJ a fost viciata de Lia Savonea, presedintele CSM, Evelina Oprina si Victor Alistar, ambii membri ai Consiliului.

„Solicitarea noastra este motivata de faptul ca la punctul 3 de pe ordinea de zi, anuntata in seara zilei de vineri, 10.05.2019, se gaseste ‘Validarea rezultatelor concursului pentru numirea in functia de inspector sef al Inspectiei Judiciare’ – concurs organizat in perioada 21 decembrie 2018 28 martie 2019, cu privire la care avem motive temeinice de considera ca a fost viciat prin actiunile a trei membri ai comisiei de concurs: Lia Savonea (presedinte al CSM), Evelina Oprina si Victor Alistar (membri CSM), in sensul favorizarii unicului candidat, Netejoru Lucian (fost inspector-sef al Inspectiei Judiciare si actual inspector-sef interimar gratie interventiei Guvernului prin OUG nr. 77/2018) „, se arata intr-o scrisoara transmisa de asociatie luni.

Initiativa pentru Justitie arata ca cei trei membri ai CSM ar fi schimbat procedura de concurs fara a avea dreptul de a face acest lucru.

„Precizam ca, asa cum reiese din informatiile din presa, dar si din documentele publicate pe site-ul CSM, in data de 27.03.2019, in minutele premergatoare inceperii probei de concurs, comisia de concurs (formata doar din membri CSM), a decis – cu o majoritate formata din persoanele indicate mai sus – ca fiecare din cei cinci membri ai comisiei trebuie sa acorde minim 25 de puncte dintr-un maxim de 100.Cu acelasi prilej, comisia de concurs a decis – cu o majoritate formata din aceleasi persoane – ca fisele de notare pe care sunt trecute punctaje mai mici de 25 de puncte sa fie anulate si sa nu fie luate in calcul la stabilirea mediei.

Mentionam ca plenul CSM este singurul organ investit, prin art. 67 alin. (2) din Legea 317/2004, sa stabileasca regulile de desfasurare a acestui concurs – prin regulament care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.Aratam, de asemenea, ca, prin Regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului pentru numirea in functie a inspectorului-sef al Inspectiei Judiciare, adoptat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin Hotararea nr. 1074/2018, s-a stabilit doar punctajul maxim ce se poate acorda de catre fiecare membru al comisiei de concurs, de 100 de puncte, precum si ca, pentru a putea ocupa functia de inspector-sef, candidatul cel mai bine clasat trebuie sa obtina cel putin 70 de puncte, calculate ca medie aritmetica a punctajelor acordate de fiecare dintre membrii comisiei de concurs, fara insa a se prevedea vreun drept al comisiei de concurs de a impune membrilor sai acordarea unui punctaj minim.

In ziua urmatoare, de 28.03.2019, candidatul Netejoru Lucian a fost declarat admis, cu 100 de puncte (maximul posibil), in urma anularii fiselor de notare ale celorlalti doi membri ai comisiei de concurs, care nu s-au conformat deciziei lipsite de orice baza legala sau regulamentara a comisiei”, sed arată în scrisoare.

De asemenea, organizatia mai noteaza ca aceste reguli noi au fost facute publice abia dupa ce concursul s-a incheiat. Astfel, Lucian Netejoru a fost favorizat, sustine aceasta.

„Regulile noi, instituite ad hoc de comisia de concurs, au fost facute publice abia dupa ce concursul era incheiat, prin emiterea unui comunicat al comisiei de concurs intitulat ‘Clarificari privind unele informatii aparute in mass-media cu privire la concursul desfasurat pentru functia de inspector-sef al Inspectiei Judiciare din data de 27.03.2019’, publicat pe site-ul CSM in data de 01.04.2019. in sectiunea dedicata concursului.Prin acest comunicat, comisia a explicat si ca deciziile sale au fost luate in scopul de a crea conditii mai favorabile pentru unicul candidat, Netejoru Lucian, prin modificarea raportului probabilistic dintre sansele de admitere sau respingere a acestuia.Avand in vedere ca niste reguli decisive cu privire la rezultat au fost stabilite de alt organ decat cel prevazut de lege, ca aceste reguli nu au fost publicate in Monitorul Oficial si ca scopul lor declarat a fost acela al favorizarii unicului candidat la functia de inspector-sef al Inspectiei Judiciare, nefiind respectate conditiile prevazute de lege si de regulament cu privire la organizarea concursului, Asociatia ‘FORUMUL JUDECATORILOR DIN ROMANIA’ si Asociatia ‘INITIATIVA PENTRU JUSTITIE’ au solicitat invalidarea rezultatelor, in temeiul art. 13 alin. (2) din Regulament.In conditiile in care o procedura stabilita de Plenul CSM, care vizeaza nominalizarea pentru un mandat de 6 ani a unei persoane careia legea i-a conferit o putere foarte mare in ceea ce priveste cariera judecatorilor si procurorilor, nu este respectata de insasi presedintele CSM, caruia i se alatura alti membri CSM, consideram ca rolul constitutional al acestei autoritati, de ‘garant al independentei justitiei’ este puternic subminat din interior iar justitia este in pericol„, se mai arata in document.

In plus, asociatia subliniaza ca, in aceste conditii, este imoral ca Lia Savonea sa prezideze „sedinta plenului in care urmeaza sa se discute validarea rezultatului concursului pentru numirea in functia de inspector-sef al Inspectiei Judiciare, la vicierea caruia a contribuit, ci si periculos pentru sistemul de justitie”.

In fine, Initiativa pentru Justitie ii cere sefului statului sa participe la sedinta de marti de la CSM.

Judecatorul Lucian Netejoru a primit un nou mandat la sefia Inspectiei Judiciare, pe 28 martie, el obtinand 100 de puncte la concursul organizat pentru ocuparea functiei.

Mandatul lui Netejoru a expirat inca din 1 septembrie 2018, iar, potrivit legii, mai are dreptul la inca unul de 3 ani.

El conduce insa Inspectia Judiciara in baza unei ordonante de urgenta promovate de Tudorel Toader.La vremea respectiva, liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat ca aceasta ordonanta sa intre in vigoare cat mai rapid. El a dat de inteles ca ar fi trebuit sa treaca actul normativ fara avizul CSM, ceea ce s-a si intamplat.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.