Alertă pentru români. Băncile au anunțat cele mai grave probleme în urma Ordonanței lui Teodorovici
Teodorovici a primit ultimatum. Rectificarea bugetară îl calcă pe coadă
Ultima Ora Sănătate

Scrisoare din Parlament adresată ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici

Scrisoare din Parlament adresată ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici

Lipsa  reformelor în asistența medicală primară poate avea consecințe grave pentru populație

Îngrijorată de lipsa reformelor în sistemul de sănătate, în special în sectorul Asistenței Medicale Primare, deputatul Antoneta  Ioniță s-a adresat ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, cerându-i să ofere precizări clare cu privire la intențiile Guvernului în această direcție. Deputatul liberal brăilean, de profesie medic, consideră că actualul Guvern a făcut mult prea puțin pentru medicii de familie, în condițiile în care acesta este un sector descoperit, mai ales în mediul rural, acolo unde trăiește circa 43% din populație.

 

Medicina primară trebuie susținută, pentru că reprezintă baza sistemului de sănătate, consideră Antoneta Ioniță. Este adevărat că anumite categorii de medici au beneficiat de creșteri salariale, însă personalul medical din asistența medicală primară a fost ocolit de această măsură, în condițiile în care în acest sector se asigură peste 80% din serviciile medicale din sistem și reprezintă segmentul din sănătate cel mai apropiat de pacient”.

Antoneta Ioniță consideră că măsura neimpozitării veniturilor medicilor, propusă în programul de guvernare al PSD, ar trebui extinsă, obligatoriu, și la medicii de familie. De asemenea, Antoneta Ioniță i-a reamintit ministrului Finanțelor Publice că poate acorda facilități fiscale sub forma de credite avantajoase, de tipul ”primul praxis”, pentru dotarea cabinetului medical, o altă măsură care ar încuraja tinerii să se specializeze în medicina de familie și astfel să fie motivați să practice această meserie și în mediul rural.

”Există pârghii pe care Guvernul le poate folosi pentru încurajarea și stimularea acestui sector, a mai precizat Antoneta Ioniță, important este să existe interes și preocupare. De exemplu, un procent din taxa pe viciu, instituită în 2006, ar putea merge către programele de prevenție derulate prin medicii de familie. Din păcate, sumele colectate din această taxă nu mai sunt folosite de mult în scopul pentru care au fost destinate inițial”.

Deputatul liberal a mai precizat că insuficiența reformelor în sistemul sanitar primar poate conduce la consecințe dintre cele mai grave, cum ar fi un grad de îmbolnăvire al populației din ce în ce mai mare, dar și îmbătrânirea prematură.

Scrisoare din Parlament adresată ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici 1

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.