Frică. Cu ușile închise. Dragnea face ultimele retușuri înainte de CEx
Ultima Ora Politic

Scrisoare deschisă către Liviu Dragnea. Ce i se cere acestuia

Scrisoare deschisă către Liviu Dragnea. Ce i se cere acestuia

Reprezentantul PSD în Consiliul de Administrație al TVR, Sorin Ilieșiu, îi transmite o scrisoare deschisă liderului PSD, Liviu Dragnea, prin care îi solicită să intervină în scandalul din TVR. Ilieșiu îi cere lui Dragnea să o convingă pe Doina Gradea, președintele TVR, să nu scoată din grilă emisiunea ”Starea Nației”. Dacă Gradea va refuza să răspundă la apelul lui Dragnea, Ilieșiu îi cere președintelui PSD să retragă sprijinul politic pentru Gradea și să îi solicite demisia.

Scrisoare deschisă către Liviu Dragnea. Ce i se cere acestuia 1
Sorin Ilieșiu

”Domnule Președinte,

În ultimii ani românii se uitau la TVR mai ales pentru emisiunea cu cea mai mare audiență: „Starea Nației”, realizată de d-l Dragoș Pătraru.

În 21 iunie 2018, d-na președinte director general Doina Gradea al TVR a impus Comitetului Director hotărârea de a interzice pe nedrept această emisiune, pe baza acuzației false de defăimare a TVR. În decizia pe care a impus-o Comitetului Director, d-na Gradea a sfidat Raportul Comisiei de Etică și Arbitraj a TVR considerându-l neavenit întrucât …d-l Pătraru nu e angajat cu carte de muncă al TVR. Dar Comisia de Etică și Arbitraj i-a demonstrat că nu are dreptate și apoi a făcut apel la Consiliul de Administrație al TVR să analizeze aspectele de audiență și de interes public care au stat la baza denunțării contractului cu „Starea Nației”.

Imediat după interzicerea emisiunii fără avizul Consiliului de Administrație, am solicitat o ședință extraordinară în care să votăm abrogarea deciziei nedrepte impuse de d-na Gradea. În mod revoltător, dânsa a absentat de la această ședință preferând o vacanță în Grecia fără măcar să-și anunțe colegii din Timișoara, Târgu-Mureș și Iași să nu mai vină degeaba la ședință.

Pe de altă parte, cu o zi înainte de ședința extraordinară, toți membrii Consiliului am primit din ordinul d-nei Gradea mesaje individuale, personalizate, de amenințare directă sau indirectă, constând într-un denunț calomnios referitor la colega noastră de Consiliu, d-na Nagy Debreczeni Hajnalka. Denunțul redactat pe 26 de pagini format A4, a „decis” ilegal că dânsa ar fi incompatibilă, „demisionată de drept” și că „votul dânsei în cadrul ședințelor Consiliului riscă să atragă nulitatea hotărârilor Consiliului”. De ce a fost „denunțată” colega noastră? Ca pedeapsă că de trei luni încoace a cerut foarte insistent – dar în zadar – să citim contractul TVR cu d-l Pătraru pentru a putea constata eventuala nerespectare a acestuia, așa cum a pretins d-na Gradea.

Domnule Președinte, ieri, 24 iulie, a avut loc o ședință ordinară a Consiliului de Administrație al TVR la care a fost prezentă și d-na Gradea. I-am cerut de două ori, foarte insistent, să votăm abrogarea interzicerii emisiunii „Starea Nației”. Dânsa a refuzat pe motiv că problema era pe ordinea de zi a ședinței anterioare, când dânsa era în Grecia.

Domnule Președinte, consider că d-na Gradea a încălcat legea obstrucționând exercitarea obligațiilor și a drepturilor legale al Consiliului de Administrație.

În prezent, echipa „Starea Nației”, dată afară pe nedrept de la TVR, e obligată să-și reia emisiunea la o altă televiziune, ceea ce ar înseamna o pierdere uriașă pentru telespectatorii TVR și totodată o mare lovitură dată TVR chiar de către d-na Gradea.

Domnule Președinte, poate că AZI încă n-ar fi prea târziu: fac apel la dvs să o convingeți pe d-na Gradea, desemnată de PSD în conducerea TVR, să inițieze AZI în Comitetul Director pe care-l conduce, abrogarea deciziei interzicerii pe nedrept a emisiunii „Starea Nației”.

Dacă d-na Gradea nu se va conforma, vă solict să-i cereți demisia, având în vedere deciziile ilegale și nedrepte pe care le-a luat, precum și numeroasele scandaluri de presă în care a fost implicată în doar patru luni de când a devenit președinte director general:

1) Scandalul “Cap de porc” și limbajul d-nei Gradea de o vulgaritate inimaginabilă chiar și „la ușa cortului”.

2). Scandalul audierii d-nei Gradea în Parlament fără nicio întrebare și fără niciun răspuns, performanță demnă de Absurdistan.

3). Scandalul Festivalului-Concurs Eurovision 2018, unde Cipru s-a clasat pe locul 2, Rep.Moldova pe locul 10, iar România nici măcar pe locul 26, acest eșec al României prezidat de d-na Gradea — „dedicat” Centenarului Marii Uniri a Românilor? —, fiind vizionat de sute de milioane de telespectatori de pe toate continentele.

4). Scandalul interzicerii pe nedrept la TVR a celei mai iubite emisiuni a Televiziunii Române: „Starea Nației” realizată de d-l Dragoș Pătraru.

5). Scandalul amenințărilor și a denunțului calomnios la adresa unui membru incomod din conducerea TVR, d-na Nagy Debreczeni Hajnalka, a tentativei de înlăturare a dânsei din Consiliu, precum și a acreditării ideii că prezența dânsei la ședințele Consiliului riscă să atragă nulitatea hotărârilor din respectivele ședințe, și, implicit, a încercării de a ne determina pe noi, ceilalți membri ai Consiliului, să respingem prezența colegei noastre fiind avertizați asupra riscului nulității hotărârilor Consiliului dacă ar participa la vot și colega noastră.

Vă mărturisesc că eu personal am perceput acest denunț calomnios ca pe o amenințare la adresa mea din partea d-nei Gradea: „Fii atent, Sorin Ilieșiu! O vei păți și tu ca d-na Nagy Debreczeni dacă soliciți audierea în Consiliu a membrilor Comitetului Director al TVR care au hotărât denunțarea contractului cu Dragoș Pătraru!”

Domnule Președinte, limba română e prea săracă pentru a caracteriza așa cum se cuvine tot ce a făcut d-na Doina Gradea. Vă solicit să-i cereți demisia spre binele Televiziunii Naționale și a telespectatorilor.

Subliniez că nu doresc să-i iau locul d-nei Gradea și că nu voi candida în locul dânsei. Consider că după tot ce a făcut, d-na Gradea ar trebui să demisioneze și din Consiliu.

Data: 25 iulie 2018

Prof. univ. dr. Sorin Ilieșiu, membru al Consiliului de Administrație al TVR, fost senator PSD, membru în Comisia pentru Cultură și Media în Senatul României între annii 2016-2012.”, arată Sorin Ilieșiu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.