Scandalul corvetelor. Tribunalul București a respins contestația depusă de Damen, după ce Naval Group a câștigat licitația de peste un miliard de euro 1
Ultima Ora Justiție Politic

Scandalul corvetelor. Tribunalul București a respins contestația depusă de Damen, după ce Naval Group a câștigat licitația de peste un miliard de euro

Tribunalul București a respins contestația depusă de grupul olandez Damen, după ce statul român a decis să încredințeze francezilor de la Naval Group contractul de peste un miliard de euro privind construcția a patru corvete, scrie B1.

Instanța a respins contestația Damen, dar decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de zece zile.

„Respinge excepţia inadmisibilităţii excepţiei de nelegalitate a Deciziei de numire a membrilor comisiei de evaluare nr. A3/1356/22.02.2018. Admite excepţia inadmisibilităţii excepţiei de nelegalitate a Ordinelor de zi pe unitate nr. 29/13.02.2018 şi nr. 36/22.02.2018. Respinge excepţia de nelegalitate a Ordinelor de zi pe unitate nr. 29/13.02.2018 şi nr. 36/22.02.2018, ca inadmisibilă. Respinge excepţia tardivităţii capetelor de cerere nr. 2 – 2.4 şi nr. 3 din acţiune. Respinge excepţia de nelegalitate a Deciziei de numire a membrilor comisiei de evaluare nr. A3/1356/22.02.2018, ca neîntemeiată. Respinge acţiunea ca neîntemeiată. Cu recurs in termen de 10 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Tribunalul Bucuresti – Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată, astăzi, 07.10.2019, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, arată Portalul instanțelor de judecată.

Licitația pentru construcția corvetelor multifuncționale a fost câștigată de către asocierea dintre compania franceză Naval Group și Șantierul Naval Constanța. Anunuțul fusese făcut pe 3 iulie de Gabriel Leș, ministrul Apărării. Chiar și așa, în 9 iulie, grupul olandez Damen, care a fost unul dintre competitorii înscriși în cursa pentru construirea corvetelor, a contestat licitația, invocând multiple nereguli.

Naval Group (Franța), Damen (Olanda) și Fincantieri (Italia) au fost cei trei competitori. Potrivit informațiilor apărute în presă, Naval Group a câștigat licitația, cu o ofertă de 1,2 miliarde de euro.

Armata vrea să achiziționeze și rachete pentru nave. Pentru a debloca situația, ministrul Apărării a anunțat că va demara o procedură separată, pentru a nu pierde timpul cât timp achiziția corvetelor este suspendată.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.