Un grup de elevi vrânceni, vizită la Parlamentul României
Ultima Ora Politic

SCANDAL URIAȘ în Parlament. Gesturi obscene, jigniri și atacuri între parlamentari

SCANDAL URIAȘ în Parlament. Gesturi obscene, jigniri și atacuri între parlamentari

Discuții contradictorii în Parlament în urma absenței Vioricăi Dăncilă. Opoziția, dar și parlamentarii de la putere, și-au arătat gesturi obscene, acuzații și trimiteri la psihiatru.

Scandalul a avut loc pe 19 noiembrie, în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, acolo unde presa nu are acces. Mărturia apare în stenograma oficială a ședinței, consultată de ȘTIRIPESURSE.RO.

Şedinţa a început la ora 14,02. Lucrările au fost conduse de Florin Iordache (PSD), vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Liberalii au cerut PSD și ALDE să fie de acord să o invite pe premierul Viorica Dăncilă cât mai repede în Camera Deputaților, pentru explicații legate de modificarea legislației penale. Solicitarea PNL a venit după ce Dăncilă ar fi trebuit să participe la dezbateri pe 14 noiembrie, dar nu a venit în Parlament pentru că a mers la Palatul Cotroceni la depunerea jurământului de către unii miniștri.

Respingerea solicitării PNL a împins-o pe Raluca Turcan, liderul deputaților liberali, să-i ceară lui Iordache să încerce să „mimeze” democrația.

„E limpede pentru toată lumea că securea votului funcţionează. Adică nu-şi creează nimeni aşteptări false, însă considerăm că e absolut firesc, ca o persoană care conduce o şedinţă a unui for atât de important, să încerce totuşi să mimeze democraţia”, a spus ea.

Turcan a adăugat că se creează „un precedent înfiorător” și că este pentru prima oară când un premier fuge „la nesfârşit cu, cu o disperare de a avea o dezbatere în Parlament”.

„Aţi găsit o chichiţă de care să vă agăţaţi ca s-o mai acoperiţi un pic pe doamna Dăncilă, pentru că evenimentul de la Cotroceni a durat fix cinci minute! (…) Deci, întâlnirea de acolo s-a terminat mai scurt decât probabil şi-a imaginat doamna sau mai puţin decât a durat coafura de dimineaţă”, a mai spus ea.

„Este absolut firesc să ştim şi noi o zi în care are acest curaj, această putere să vină, să poarte o dezbatere de cinci minute. Adică nu trebuie să se sperie foarte tare, că avem doar cinci minute la dispoziţie!”, a adăgat Turcan.

„N-are de ce să se sperie!”, i-a răspuns Iordache.

„N-o s-o copleşim!”, a continuat Turcan.

După acest schimb de replici Turcan – Iordache, deputatul USR Iulian Bulai spune că social-democratul i-a arătat lui Turcan degetul mijlociu în timp ce mânca o plăcintă. Iordache nu neagă și spune că este problema lui. Deputatul Andrei Gerea îl trimite pe USR-ist la psihiatru.

Redăm mai jos dialogul, potrivit stenogramei ședinței:

Iulian Bulai: (…) Acestea fiind spuse, mai am o chestie care ţine de a fi gentleman în Camera Deputaţilor, în Parlamentul României şi în România: nu mai folosiţi, v-am văzut că aţi folosit semne obscene, din nou, faţă de doamna Turcan, când mâncaţi plăcinta. Este absolut mizerabil! Deci, este absolut mizerabil! A văzut asta şi domnul Gerea; a văzut, a zâmbit, a închis ochii, şi dumneavoastră la fel. Mi se pare incredibil că vă coborâţi la acest nivel şi în cadrul şedinţei Biroului permanent.

Florin Iordache: Dar, acuma, cinstit, întrece orice.

Iulian Bulai: Nu. Dumneavoastră întreceţi orice bun-simţ, arătând gestul respectiv!

Florin Iordache: Chiar, chiar îmi pare rău că depăşiţi momentul!

Iulian Bulai: Nu, dumneavoastră nu sunteţi un domn!

Florin Iordache: Da. N-aveţi argumente! Deci, aveţi o solicitare de a vă pune la dispoziţie. Cine este.

Raluca Turcan: Argumente sunt, pentru că gesturile rămân şi poate că, în felul acesta, se întăreşte şi solicitarea colegilor de la USR de a fi filmată această şedinţă. Pentru că aţi fi surprins a doua oară cu degeţelele pe sus, domnule Iordache.

Florin Iordache: E problema mea.

Raluca Turcan: Cum să fie problema dumneavoastră, că gesturile obscene sunt împotriva.

Florin Iordache: Cum vreţi să ţin plăcinta?

Raluca Turcan: Gesturile obscene sunt împotriva colegilor, ca să nu mai vorbim de o doamnă!

Iulian Bulai: A fost un gest explicit, domnule Iordache, n-a fost o întâmplare spasmică.

Florin Iordache: Da. Te rog, domnul Gerea. Voi supune votului şi aceasta, şi trecem mai departe.

Andrei Dominic Gerea: Din păcate, domnule coleg, tocmai am anticipat corect modul în care ţine şi acum…, nu ştiu ce ar putea ţine în mână, sau de obicei poate să fie interpretat ca un act de cultură, nu înţeleg de ce ar putea fi interpretat ca un act obscen. Pentru că în opinia ţuţerilor şi lingăilor care se plimbă cu avionul gratis, de la Bucureşti la Constanţa şi li se pare firesc, acesta este un act de cultură! De asemenea, act de cultură care a fost adus în Parlamentul României de către colegul domnului Bulai, domnul Ghinea. Da? Atunci nu l-am văzut atât de afectat de întâmplare tocmai probabil că avea nişte revelaţii culturale. Aşa că eu zic să, încercaţi să vă vedeţi de, strict de ordinea de zi şi altele şi nu mai inventaţi subiecte doar, doar să întărâtaţi lumea, să mai faceţi nu ştiu ce.

Iulian Bulai: Dar nu fac.

Andrei Dominic Gerea: …circ pe facebook şi aşa mai departe, că vorbeaţi că a scăzut încrederea în Parlament. Păi cu astfel de atitudini şi modul acesta obsesiv în care încercaţi să scoateţi în negativ şi…, un act nu ştiu, orice act normal, orice comportament firesc din partea noastră şi să inventaţi, că asta e deja., nu ştiu, poate că ar trebui să mergeţi să vizitaţi şi un psihiatru sau un psiholog pentru că a vedea obsesiv într-un om ceva demn de demonizat, mi se pare că deja e prea mult.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii