Scandal penal în cazul statuii ”Traian, gol pușcă, cu lupoaica în brațe”
Ultima Ora Economic Justiție Politic Social

Scandal penal în cazul statuii ”Traian, gol pușcă, cu lupoaica în brațe”

Statuia „Împăratului Traian” în mărime naturală, de pe scările Muzeului de Istorie din București, a fost făcută dintr-un aliaj ieftin – alamă, și nu din bronz, așa cum fusese comandată și plătită, acuză Primăria București. Pentru realizarea lucrării, muncipalitatea condusă de Sorin Oprescu a plătit în 2012 suma de 200.000 lei (42.553 euro).

Scandal penal în cazul statuii ”Traian, gol pușcă, cu lupoaica în brațe”

Administrația Monumentelor și Patrimoniului Artistic din cadrul Primăriei Generale a depus plângere pentru înșelăciune, potrivit unui răspuns remis G4Media.ro de Primăria București. Mai mult decât atât, există neclarități și asupra deținerii drepturilor de autor asupra lucrării.

În toamna anului 2017, monumentul de for public „Împăratul Traian” realizat de artistul plastic Vasile Gorduz, amplasat pe Calea Victoriei nr. 12, pe treptele Muzeului National de Istorie, a fost vandalizat. Mai exact, lupoaicei i-a fost ruptă coada. Pentru a remedia situația, Primăria Capitalei a luat statuia pentru a o repara. Acela a fost momentul în care experții au observat că materialul folosit pentru operă era banala alamă.

„Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic a iniţiat în regim de urgenţă procedurile de reîntregire a monumentului de for public contractând o firmă de specialitate care să execute operaţiile de lipire, cizelare şi patinare a monumentului. Aceste lucrări se vor executa în regim de urgenţă pentru readucerea monumentului în circuitului turistic al Municipiului Bucureşti, având în vedere importanţa turistică şi simbolică a acestui monument de for public”, preciza atunci într-un comunicat Primăria Capitalei.

Numai că, surpriză. „Lucrările în regim de urgență” durează de aproape doi ani și între timp au ieșit la iveală o serie de nereguli. Dintr-un răspuns trimis de Primăria Generală la solicitarea G4Media.ro, reiese că statuia nu este făcută din bronz și mai mult decât atât, există suspiciuni asupra autenticității ei.

„Cu ocazia demarării reabilitarii monumentului prin sudura elementelor secționate, s-a constatat faptul că materialul folosit la realizarea monumentului de for public nu era bronz, conform contractului de prestari servicii, ci alamă, în acest sens Administratia Monumentelor și Patrimoniului Turistic depunând o plângere penală pentru înșelaciune, dosar nr. 1346/P2017. Un alt aspect care a stat la baza amânării procesului de reabilitare a monumentului a fost reprezentat de neclaritațile cu privire la deținerea drepturilor de autor asupra lucrării Împăratul Traian” se arată în răspunsul primit de G4Media.ro.

În ceea ce priveste viitorul amplasament al monumentului, a fost identificat un nou spatiu: Parcul Floreasca din Sectorul 1. Aici urmează să se realizeze amenajarea arhitecturală, prin realizarea unui soclu și a unui fundal mineral, pentru a pune în valoare monumentul. Asta numai după ce vor fi obținute toate avizele necesare.

„În acest sens, la începutul lunii martie 2019, Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic a solicitat eliberarea unui Certificat de Urbanism pentru amplasamentul propus din Parcul Floreasca, sector 1, București”, se arată în răspunsul remis G4Media.ro.

În bugetul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic (AMPT) pentru anul 2019, trimis spre aprobare către Consiliul General al Municipiului Bucuresti, la capitolul investiții este propusă suma de 96.000 lei (20.425 euro) pentru expertiza tehnică, servicii de refacere volumetrică și reabilitarea statuii.

Pentru reamplasare (cu recomandările comisiei de avizare, inclusiv plata verificatorului tehnic și a dirigintelui de șantier) este prevazută suma de 50.000 lei (10.638 euro).

În functie de alocările bugetare, AMPT urmează să realizeze amplasarea monumentului de for public, Împaratul Traian, în Parcul Floreasca, Sectorul 1, în cursul acestui an.

Statuia are o înălțime de 2.15 m și era prezentată de către Primăria Generală la inaugurare ca fiind din bronz, reprezentându-l pe „Împaratul Traian, simbol al latinității poporului român, în postură impunatoare, stând în picioare și tinând în brațe Lupoaica Romei -element reprezentativ. Masa totală a lucrării are aproximativ 500 kg. Statuia Împaratului Traian reprezintă o operă de artă majoră, în care simbolismul specific creației lui Vasile Gorduz îmbină statuia de viziune antică, austeră, radiind puternicul chip al Împaratului Traian de origine hispanică cu ofranda “Lupa capitolina”. Prin această mixare plastică, autorul sugerează simbioza daco-latină care a dat naștere poporului roman.”

Contractul de servicii artistice a fost încheiat conform art. 122 lit.(b) din OUG nr.34/2006, fiind invitați la negociere artiști plastici cu experientă în domeniu. Macheta în ipsos a monumentului “Imparatul Traian”, aflată in custodia Galeriilor Artmarkt SRL, a fost transpusă în material definitiv bronz de către artistul plastic, Ioan Bolborea.

Costul lucrării a fost de 200.000 RON (TVA inclus). Statuia a fost inaugurată în mai 2012 de către fostul primar al capitalei, Sorin Oprescu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.