Scandal. Guvernul aprobă astăzi rectificarea bugetară. Lipsesc 6,8 miliarde de lei 1
Viziunea PSD: Pactul Național pentru Bunăstarea Românilor, o măsură necesară pentru români și România
Ultima Ora Economic Politic

Scandal. Guvernul aprobă astăzi rectificarea bugetară. Lipsesc 6,8 miliarde de lei

Guvernul a transmis, duminică, proiectele de acte normative care vor fi incluse pe agenda ședinței din 12 august. Inițial, proiectele privind rectificarea nu figurau pe ordinea de zi a ședinței, însă Guvernul a revenit cu un alt comunicat în care cele două erau incluse.Proiectul de rectificare a bugetului statului și cel pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019 au fost prezentate în prima lectură în cadrul ședinței de Guvern de joi.

Consiliul Fiscal (CF) al României a criticat dur, joi, rectificarea bugetară, afirmând că are rezerve cu privire la rezultatele pe care Cabinetul Dancila promite că le va obține prin rectificarea bugetară pe care o va adopta joi. Mai exact – susțîn specialiștii CF – proiecția Guvernului e cam optimistă.Printre altele – susțîn specialiștii CF – calculele nu certifica faptul că Guvernul ar putea încasa cât și-a propus. „Consiliul Fiscal are rezerve însemnate față de nivelul propus al veniturilor bugetare – mai ales în cazul celor din TVA și contribuții de asigurări sociale – identificând un minus de venituri cumulat situat între 5,8-6,8 mld. lei”, se arată într-un comunicat remis redacției de CF.

Mai mult, susțîn specialiștii citați, e prea devreme pentru a stabili dacă măsurile de eficientizare a colectariii propuse de Guvern vor fi sau nu eficiente.”Consiliul Fiscal apreciază că un eventual impact bugetar pozitiv atât al măsurilor de creștere a eficienței colectării, cât și al amnistiei fiscale nu poate fi luat în considerare ex ante în proiecția veniturilor bugetare având în vedere principiul prudenței, statuat de LRFB”, se mai arată în documentul citat.Totodată, CF susține că este greu de crezut că Guvernul va reuși să cheltuiască puțin, așa cum și-a propus.

Ministerele care pierd bani la rectificare sunt:

Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei),

Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei),

Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-243 milioane de lei),

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei),

Ministerul Cercetării și Inovării (- 369,1 milioane lei),

Ministerul Educației Naționale (-1,03 miliarde lei),

Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei) .

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.