Scandal european! Rovana Plumb a mințit în documentele oficiale 1
Ultima Ora Justiție Politic

Scandal european! Rovana Plumb a mințit în documentele oficiale

Rovana Plumb a omis să scrie despre problemele sale în justiție care i-ar putea afecta mandatul de comisar european, potrivit declarației de interese depusă la Parlamentul European.

Plumb a mințit prin omisiune în declarația de interese trimisă PE, consultată de G4Media, nefăcând nicio mențiune despre acuzațiile care i-au fost aduse de DNA în dosarul Belina, în care nu a fost inculpată de procurori pentru complicitate la abuz în serviciu doar pentru că a fost ajutată de colegii din majoritatea parlamentară care au refuzat să-i ridice imunitatea pentru a o da pe mâna parchetului anticorupție din România.

Și candidata franceză, Sylvie Goulard, a omis să facă orice referire, în declarația de interese trimisă PE, la problemele pe care le are într-un dosar penal de angajări fictive.

Poliţia judiciară din Franţa a audiat-o marţea trecută pe Sylvie Goulard, la Oficiul Central de Combatere a Corupţiei şi a Infracţiunilor Financiare şi Fiscale din Nanterre.

În ceea ce privește averea, candidata social – democrată din România la postul de comisar european, Rovana Plumb a afișat o serie impresionantă de proprietăți: patru terenuri (Comarnic, Pantelimon, Pietroșița, Buciumeni), trei case (Comarnic, Pantelimon, Buciumeni) și două apartamente în București, scrie sursa citată.

Rovana Plumb și Sylvie Goulard sunt două dintre cele șase propuneri de comisari europeni asupra cărora planează suspiciuni în chestiuni de integritate.

Dacian Cioloș, liderul Renew Europe din PE, a dat asigurări săptămâna trecută că europarlamentarii USR-PLUS nu o vor favoriza la votul din parlament pe candidata Franței, membră a grupului pe care-l conduce în PE, și că vor judeca cu aceeași măsură și candidatura Franței la postul de comisar, ca în cazul Rovanei Plumb.

Replica liderului Renew Europe a survenit dezvăluirilor apărute în presă că nu doar Rovana Plumb are probleme de integritate, ci și Sylvie Goulard, candidata Franței, susținută de partidul lui Emmanuel Macron, și el membru al grupului Renew Europe.

Sylvie Goulard și Rovana Plumb au fost desemnate oficial marţi în Comisia Europeană de preşedinta Ursula von der Leyen, odată cu alţi 26 de comisari. Plumb ar urma să se ocupe de Transporturi iar Goulard de politica industrială, piaţa unică digitală, industria de apărare şi spaţială.

Goulard a fost nominalizată ca reprezentantă a Franţei în CE de preşedintele Emmanuel Macron în ciuda suspiciunilor că a fost implicată în angajări fictive, ca eurodeputată din partea partidului de centru Modem în perioada 2009-2017.

Ca urmare a scandalului, în 2017, ea a demisionat după numai trei luni din funcţia de ministru al apărării în guvernul francez condus de premierul Edouard Philippe.

Toți comisarii propuși de președintele Ursula von der Leyen vor fi audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, apoi vor ajunge la votul plenului reunit în perioada 30 septembrie – 8 octombrie.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.