Ultima Ora Politic

Săptămâna viitoare partidul lui Călin Popescu Tăriceanu va fi exclus din noul grup format de ALDE Europa

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a anunțat, vineri, într-un interviu pentru Europa FM, că de săptămâna viitoare ALDE România, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, va fi exclus din grupul ALDE european, pentru că formațiunea aflată în coaliția de guvernare de la București „aprobă legi care slăbesc lupta împotriva corupției, care pun în pericol statul de drept și care servesc interesele câtorva politicieni, nu pe cele ale cetățenilor”.

Verhofstadt, aflat la București pentru mitingul de vineri al Alianței 2020 USR PLUS, a vorbit despre constituirea unui nou grup în Parlamentul European, după alegerile de la sfârșitul acestei săptămâni.

„Bănuiala mea e că, la această rundă a alegerilor, elementul de noutate va fi constituirea unui grup nou, consistent, centrist și pro-european. El va fi nu numai alternativa la populism și naționalism, va fi și alternativa la blocajul vechilor politici socialiste și conservatoare. Din 1979 încoace, aceste partide au obținut întotdeauna majoritatea. Asta va dispărea acum și vom asista la apariția unei noi forțe politice –  una centristă și pro-europeană. Împreună cu Emmanuel Macron și, din România, cu USR-PLUS, vom lucra pentru reformarea Uniunii Europene pe baza unei noi platforme. În opinia mea, aceasta va fi schimbarea majoră în politica europeană –  mai importantă chiar decât ascensiunea naționalismului și a populismului”, a spus Verhofstadt în interviul pentru Europa FM.

Întrebat dacă la București se va întâlni și cu reprezentanții ALDE România, Verfohstadt a precizat: „Nu (ne vom întâlni, n.red.), pentru că grupul nostru politic a hotărât să oprim colaborarea. Motivul e simplu: ca parte a coaliției de guvernare, ALDE România aprobă legi care slăbesc lupta împotriva corupției, care pun în pericol statul de drept și care servesc interesele câtorva politicieni, nu pe cele  ale cetățenilor. Am încercat, pot să vă spun, în discuții directe cu conducerea ALDE România… Cu Călin Popescu-Tăriceanu, evident, și cu apropiații săi. Am încercat să schimbăm lucrurile, să spunem «Știți ce? Nu puteți slăbi lupta anticorupție sau îmblânzi pedepsele pentru corupție pentru că sunteți în coaliție cu domnul Dragnea. Nu așa se procedează în Uniunea Europeană». Temerea mea – și am spus-o direct conducerii ALDE România – e că, urmându-și orbește partenerul de coaliție, distrug de fapt valorile și principiile liberale în România”.

El a precizat că excluderea formațiunii lui Tăriceanu din ALDE Europa se va întâmpla săptămâna viitoare: „Se va întâmpla în mod automat săptăâîna viitoare, după alegeri vom forma marți noul nostru grup”.

Întrebat dacă nu e loc pentru ALDE România în nicio formulă, Guy Verhofstadt a subliniat: „Nu mai e niciun loc pentru ei pentru simplul motiv că nu mai practică principiile și valorile liberale precum statul de drept. Preferă să protejeze interesele personale ale conducerii socialiste (PSD, n.red.). S-ar părea că acest lucru e mai important pentru ei decât domnia legii, libertatea de exprimare și, cu siguranță, mai important decât lupta anticorupție. Nu putem accepta așa ceva”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.