Ultima oră. 24 de morți în urma unui atac terorist din Camerun
O maşină capcană a explodat în Siria
Ultima Ora Breaking News Politic

S-A DECIS. PARLAMENTUL DĂ CÂȘTIG DE CAUZĂ UNGURILOR

S-A DECIS. PARLAMENTUL DĂ CÂȘTIG DE CAUZĂ UNGURILOR

Senatorii au vota pentru înființarea Liceului maghiar de la Tâtgu Mureș.

Senatul, cameră decizională, a votat proiectul de lege prin care se va înființa Liceul Romano-Catolic II. Rakoczi Ferenc din Târgu Mureș. Proiectul de lege a fost inițiat de UDMR și susținut de coaliția PSD-ALDE, mai ales ca urmare a unor discuții între Liviu Dragnea și premierul Ungariei, Viktor Orban.

Liceul Romano-Catolic II. Rakoczi Ferenc din Târgu Mureș se va realiza prin divizarea liceului Bolyai Farkas”, acolo unde învață circa 300 de elevi. Marți, Curtea de Apel Târgu Mureș a anulat definitiv decizia de înființare a Liceului Teologic Romano-Catolic. Instanța a respins astfel recursurile formulate împotriva hotărârii Tribunalului Mureş, care prevedea anularea deciziei de înfiinţare a instituţiei de învăţământ. Instanța consideră că nu se poate înființa un liceu prin decizia Inspectoratului Județean Mureș.

”Proiectul legilstativ pe care îl dezbatem acum are la bază prevederi constituționale și ale Legii Educației, dar și a legii privind drepturile minorităților naționale. Județul Mureș este unul în care și alte confesiuni istorice au unități de învățământ. În acest moment, în județul Mureș populația maghiară are o pondere de 9%.

Acest liceu a existat în perioada interbelică în România, până când a fost desființat de către comuniști. În acest moment există Liceul ”Bolyai Farkas”, care asigură nevoile educaționale ale minorității maghiare până la începutul noului an școlar 2018-2019, dar ulterior va trebui să găsim o soluție. Peste 250 de elevi și părinți așteaptă o soluție la această problemă”, a spus Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR, în plenul Senatului.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.