INCIDENT la Parada Militară. 4 spectatori au fost ridicați de poliție
Ultima Ora Politic

S-au împlinit 74 de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe/ Covasna

Astăzi au fost marcaţi cei 74 de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe, din judeţul Covasna, de către Armata Română de sub ocupaţie fascisto-hortystă.

Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de militarii români în septembrie 1944.

Manifestările s-au desfăşurat în faţa Primăriei Sfăntu Gheorghe, pe turla căreia ostaşii Armatei Române au arborat tricolorul românesc pe 8 septembrie 1944, ca simbol al libertăţii. Ceremoniile au continuat cu o paradă militară în centrul municipiului şi cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la Troiţa generalului Grigore Bălăn, din localitatea Arcuş, şi la Monumentul locotenentului David Păiuş, care au căzut în luptele pentru eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe.

Teri participanți la manifestări au declarat:

-: 8 septembrie e important deoarece marchează eliberarea primului oraş din Ardeal, în 1944, şi pentru mine, personal, este o comemorare a generalului erou Grigore Bălan.
-: Pentru mine e un eveniment foarte important şi cred că ar fi trebuit să fie un eveniment foarte important pentru fiecare dintre noi, pentru istoria țării şi mai ales pentru românii ardeleni, şi nu numai.
-: Ca arhivist, am avut posibilitatea să descopăr documentul de predare a administraţiei româneşti către administraţia maghiară în 8 septembrie 1940, şi iată că, exact peste patru ani, în 8 septembrie 1944, Armata Română reuşea să elibereze oraşul. Mai puţin cunoscute sunt informaţiile documentare referitoare la participarea românilor din judeţul nostru la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe. Nu trebuie să uităm niciodată jertfa ostaşilor români pentru eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.