S-a decis. Ea va fi noul președinte al Comisie Europene. Iohannis a mizat pe cartea câștigătoare 1
Ultima Ora Breaking News Externe Politic Prezidențiale 2019

S-a decis. Ea va fi noul președinte al Comisie Europene. Iohannis a mizat pe cartea câștigătoare

Liderii UE au ajuns la un acord, marţi seară, în ceea ce priveşte funcţiile-cheie ale Uniunii Europene, a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării,  este candidata pentru preşedinţia Comisiei Europene, belgianul Charles Michel pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European, ministrul spaniol de Externe Josep Borrell ca Înalt Reprezentant pentru Politică Externă şi franţuzoaica Christine Lagarde pentru şefia Băncii Centrale Europene.

Ursula von der Leyen, în vârstă de 60 de ani, este membră a Uniunii creştin-democrate (CDU), şi conduce ministerul german al Apărării din 2013, iar anterior a ocupat funcţia de ministru al Muncii. Este o apropiată a cancelarului Angela Merkel, fiind singurul ministru care a făcut parte din toate guvernele conduse de aceasta din 2005 şi până acum.

Ursula Von der Leyen s-a născut şi a crescut la Ixelles, Bruxelles, a studiat la Londra şi vorbeşte fluent limbile germană, engleză şi franceză.

Este medic de formaţie şi are 7 copii.   Potrivit politico, propunerea numirii ei a venit din partea preşedintelui francez Emmanuel Macron şi ar fi fost îmbrăţişată de Merkel. Tot Macron a propus-o şi pe Christine Lagarde pentru Banca Centrală Europeană.

În trecut, Ursula von der Leyen a vorbit în mod deschis despre visul său privind o Uniune Europeană federalistă.

„Obiectivul meu este Statele Unite ale Europei – pe modelul unor state federale precum Elveţia, Germania sau S.U.A.”,  declara ea pentru Der Spiegel în 2011.   Aceeaşi idee a reiterat-o într-un interviu acordat Die Zeit în 2015, adăugând: „Îmi imaginez Europa copiilor sau nepoţilor mei, nu ca o uniune de state capturate de interesele naţionale”. În calitate de ministru al Apărării, ea a vorbit şi în favoarea unei cooperări sporite în domeniul securităţii în UE.

România, reperezentată prin președintele Klaus Iohannis a susținut candidatura germancei, și mai mult, conform unor surse politice de la Bruxelles, șeful statului a negociat cu liderii europeni ca România să intre foarte curând în Spațiul Schengen.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.