Rusii
Ultima Ora Externe Politic

Rusii închid cel mai mare centru de sondare a opiniei publice, chiar înainte de alegeri

Cel mai mare centru independent de sondare a opiniei publice din Rusia, Centrul Levada, nu va mai putea să publice informaţii legate de campania prezidenţială din Rusia până în alegerile din martie, a anunţat un reprezentant al acestuia marţi pentru agenţia de presă dpa, conform agerpres.

Autorităţile ruse au obligat influentul centru de sondare să se înregistreze ca ‘agent străin’ la sfârşitul lui 2016, chiar înainte de alegerile parlamentare din 2016. Această etichetă defăimătoare informează că entitatea a primit fonduri din străinătate.

În calitate de ‘agent străin’, Centrul Levada are interdicţia de a difuza informaţii legate de cursa politică, începând de la mijlocul lui decembrie până la alegerile prezidenţiale care vor avea loc la 18 martie, a precizat reprezentantul centrului la telefon.

Centrul Levada va putea face publice astfel de informaţii abia după alegeri, a mai spus reprezentantul.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care conduce în cursa prezidenţială pentru un al patrulea mandat, va fi aproape sigur câştigător. Cel mai vocal oponent al său, Aleksei Navalnîi, nu se poate înscrie în cursă din cauza unor acuzaţii privind infracţiuni financiare care i se aduc şi pe care el şi susţinătorii săi le consideră nefondate.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a subliniat că Centrului Levada i s-a interzis din punct de vedere legal să se angajeze în activităţi legate de campania electorală, potrivit declaraţiilor citate de agenţia de presă TASS.

‘Este doar o chestiune juridică. Sunt alte centre mari de sondare a opiniei publice. Fără îndoială, Centrul Levada este o organizaţie mare şi respectată, însă din nefericire legea spune că nu poţi fi agent străin şi să desfăşori astfel de activităţi’, a spus Peskov.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.