#RomâniaRenaște prin egalitatea de gen în domeniul noilor tehnologii 9
Social Ultima Ora

#RomâniaRenaște prin egalitatea de gen în domeniul noilor tehnologii

Cu prilejul evenimentului internațional Stanford – Women in Data Science by 360.org.ro, vocea unora din cele mai puternice Doamne din România 4.0 s-a făcut auzită la nivel global. Reprezentanții guvernamentali, alături de societatea civilă, au anunțat lansarea #ROWomenInTech.

Autoritățile române își propun dezvoltarea universităților ca hub-uri tehnologice, digitalizarea localităților subdezvoltate ale României și încurajarea femeilor să lucreze în tehnologie prin dezvoltarea unui ecosistem integrat între toți jucătorii implicați: stat, mediul privat, mediul academic și ONG-uri.

Este concluzia evenimentului ce a avut loc pe tot parcursul zilei de 8 martie, în cadrul primei conferințe globale online „Women in Data Science”, eveniment gratuit organizat de ONG-ul Think Tank 360, sub patronajul Universității Stanford, cu sprijinul Wolters Kluwer Romania.

„Subiectul acestei conferințe atinge două priorități ale mandatului meu. Una dintre acestea ar fi reprezentarea și facilitarea dezvoltării carierei femeilor în domenii-cheie, dar și identificarea și pregătirea sistemului de educație și a pieței muncii, în general, pentru meseriile viitorului. Pachetul de măsuri care trebuie adoptat este unul complex.

Aici mă refer, pe de-o parte, la educația, dezvoltarea personală și consilierea profesională, încă din liceu, dar și la modificări legislative și tehnice care implică colaborarea mai multor instituții,” a declarat Anca Dragu, președinta Senatului României, în deschiderea conferinței.

#RomâniaRenaște prin egalitatea de gen în domeniul noilor tehnologii 10

 

„M-am aplecat încă de acum câțiva ani pe problematica egalității de gen și de șanse la nivel european, căutând să încadrez demersurile noastre de la nivel național în dinamica europeană. Ca parte din proiecte generate de Consiliul Europei ori ca expert în grupurile XG de la nivelul Comisiei Europene, am evaluat potențialul României în această direcție.

Scriam la acea vreme <<…pentru ca România să evolueze așa cum ne dorim în direcția competitivității globale – să integreze pilonul al treilea al World Economic Forum – sofisticarea afacerilor și inovație, va trebui să-și asume pro-activ integrarea noilor meserii și egalitatea de gen>> … și aici făceam trimitere și la bugetarea de gen.

Cum am declarat recent, când România a obținut succesul asumării sediului Centrului de Excelență Cyber al Uniunii Europene, <<ne dorim să construim o comunitate, care printr-o anume dinamică conjugată a tuturor părților implicate – atât direct cât și indirect, fie că ne referim la entitățile publice sau la cele private, ale societății civile ori academice, va crea un ecosistem de zeci de miliarde, cu impact cel puțin regional>>„, a declarat Secretarul de Stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Dragoș C.-L. PREDA, în calitate de partener WiDS, inițiatorul proiectului „RO WOMEN in TECH”.

#RomâniaRenaște prin egalitatea de gen în domeniul noilor tehnologii 11

Obiectivele principale ale evenimentului au fost tragerea unui semnal de alarmă asupra faptului că este nevoie de menținerea unui echilibru între numărul de bărbați și cel al femeilor care lucrează într-un domeniu predominant masculin, precum și necesitatea educației și avansarea femeilor din industria tehnologică – în special în „data science”, „machine learning” și „artificial intelligence”.

Consider că acest eveniment, cu peste 1300 de  participanți, va potența rolul și importanța femeii în toate domeniile influențate de Data Science.

Deși toate industriile se bazează acum pe analiza și interpretarea datelor, egalitatea de gen în acest domeniu este departe de a fi echilibrată. Unindu-ne forțele cu factorii decizionali, vom crea o strategie viabilă și coerentă pentru transformarea digitală a României, după modele deja consacrate în Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Suedia sau Germaniaa declarat Mariana Ungureanu, fondatoare Think Tank 360 și organizatoare a conferinței.

Cheia succesului în societatea românească reprezintă educația femeilor în tehnologie și meseriile viitorului, inclusă într-un cadru legislativ competitiv adaptat la schimbările de zi cu zi.

„Aș vrea să vă felicit pentru că ați reușit să conectați România, prin femeile din țara noastră, la o rețea internațională de știință și de inovare, si de asemenea, pentru parteneriatul cu Universitatea din Standford.

Sunt extrem de interesată de orice inițiativă care să facă munca oamenilor mai eficientă și, în același timp, de orice demers legat de inovare, dezvoltare, de creștere a calității vieții noastre.

Cu siguranță, dincolo de partea de sănătate, ne vom aminti de anul 2020 prin două cuvinte: online și digitalizare. Progresele pe care România le-a făcut pe partea de digitalizare, chiar dacă forțate și generate de criza sanitară, sunt mai însemnate și mai rapide decât toate progresele de digitalizare din ultimii 30 de ani”, a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, punând accent pe importanța investițiilor în digitalizare.

#RomâniaRenaște prin egalitatea de gen în domeniul noilor tehnologii 12

Știința datelor este un domeniu tehnologic de vârf și inovator, care va influența considerabil viitorul și care angrenează în ultimul timp din ce în ce mai multe reprezentante ale genului feminin. În cadrul conferinței au fost prezente mai multe modele feminine de succes, din top managementul tech mondial.

Suntem aici pentru a susține această misiune de a încuraja cât mai multe femei să lucreze în domeniul tech. Importanța unui echilibru în ceea ce privește egalitatea de gen, pentru compania noastră, se poate vedea prin faptul că, din cei 19.000 de angajați ai Wolters Kluver, la nivel mondial, mai mult de 50% dintre pozițiile de top management sunt ocupate de către femei„, a declarat Martina Bruder, CEO Divizia Wolters Kluwer L&R pentru Europa Centrală.

Nivelul de date care se poate produce și centraliza în acest moment, la nivel global, în toate domeniile de activitate, indică o nouă revoluție. Noile tehnologii sunt atât de complexe încât nu se poate vorbi despre acestea la modul general – aduc oamenii aproape, fac artă, conectează, reprezintă, creează noi lumi interactive și dacă nu prezintă, cel puțin simulează viitorul.

În evoluția machine learning, tendințele sunt variate, iar provocările vin din faptul că acest domeniu este într-o continuă dezvoltare, iar Data Science este doar o componentă în puzzle. E o oportunitate, pentru întreaga comunitate, să contribuim la modelarea acestui domeniu”a susținut Georgiana Copil, Computer Scientist, Adobe. 

Pentru a fi eficiente, sistemele de inteligență artificială trebuie să aibă corectitudine și echitate, confidențialitate și securitate și să se lucreze cu acestea prin incluziune și cu responsabilitate.

Este un moment special pentru a fi data scientist acum, pentru că aproape orice companie folosește inteligență artificială, ceea ce înseamnă un spațiu mai mare de manevră pentru noi, cei aflați în acest domeniu.

Organizațiile extind folosirea AI pentru că au avut beneficii tangibile, motiv pentru care doresc să continue să facă acest lucru pentru a descoperi mai mult„, a completat Kelly Lu, Business Solutions Manager, SAS.

În continuare, cele mai mari provocări pentru România rămân schimbarea mentalității adulților în ceea ce privește educația copiilor pentru joburile viitorului. Cheia stă în investiții în educația digitală pentru noile generații.

Potrivit unui studiu Ipsos, rata de angajare în rândul femeilor este de sub 60%, iar mai puțin de 40% sunt antreprenori de sex feminin și sub 13% dintre femei fac parte dintr-un comitet de conducere, în cadrul unei companii.

În pandemie, majoritatea joburilor au fost pierdute de către femei. În ritmul actual, UE estimează că România va ajunge peste 60 de ani la un echilibru al diversificării de gen al locurilor de muncă. Ne dorim ca prin educația generațiilor viitoare să putem înjumătăți acest prag la 30 de ani „, a declarat Ela Moraru, director executiv Google România.

#RomâniaRenaște prin egalitatea de gen în domeniul noilor tehnologii 13

Conferința a reunit șase paneluri în cadrul cărora 40 de doamne – personalități publice, lideri ai mediului de afaceri, lideri din tehnologie și exponenți ai mediului academic – au subliniat rolul critic al științei datelor în evoluția societății și au evidențiat contribuția esențială a femeilor din tehnologie.

Conform unui raport Kaspersky din 2021, realizat la nivel internațional, în rândul femeilor care lucrează în IT și tehnologie, doar 10% dintre ele lucrează într-o echipă majoritar feminină, comparativ cu 48% care lucrează într-o echipă majoritar masculină.

Prima inițiativa globală WiDS a avut loc în noiembrie 2015, la Universitatea Stanford din California, SUA, debutând ca o conferință tehnică de o zi care a prezentat femeile ce lucrau în domeniul științei datelor. WiDS își propune să inspire și să educe participanții din întreaga lume cu privire la meseriile viitorului din cercetare și aplicații ale științei datelor.

Partenerii evenimentului:  Wolters Kluwer România – Strategic Partner, SAS – AI partner, Adobe România, Hervis Sports Romania, MAN (MHS TRUCK & BUS), BCR (Banca Comercială Română), UNIQA Asigurări, Lotus Cosmetics, RMDT, Simion&Baciu SCA, Ene&Partners, TUDOR Communication, Blue Rock Financial services, Drive Key, Academia de Studii Economice, Universitatea Politehnică din București, Universitatea Româno-Americană.

Partener de comunicare: Universitatea de Vest din Timișoara.

Partenerii instituționali: AI4RO, CONAF, Department for International Trade (British Embassy Bucharest), Cluj IT Cluster, JCI Romania, Transilvania IT Cluster.

Mai multe informații și imagini,  aici: 

https://drive.google.com/drive/folders/13a4j7zWnMqeeNbUHdQcydacnfPw3H3Ch?usp=sharing

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.