România se împrumută cu un miliard de euro în luna mai
Ultima Ora Economic Politic Social

România se împrumută cu un miliard de euro în luna mai

Guvernul are mare nevoie de bani în acest an, pentru a acoperi cheltuielile care atârnă tot mai greu în buget. Din păcate, dobânzile plătite nu sunt deloc mici. 

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, vineri, 60 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de joi, când a împrumutat 535 milioane de lei, la o dobândă de 4,96% pe an, scrie realitateafinanciara.net.

Împrumutul s-a făcut printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark cu maturitatea reziduală la 117 luni, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR), potrivit Agerpres.

Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 60 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în sumă de 305 de milioane de lei.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat în mai 2019 împrumuturi de la băncile comerciale de 4,08 miliarde de lei (aproape un miliard de euro), din care 400 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,2 miliarde de lei prin redeschiderea unor emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 480 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.