ULTIMA ORĂ. Fondurile Programului Naţional de Dezvoltare Locală 2 pot fi folosite încă 2 ani
Ultima Ora Economic

România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro din fonduri europene, din cauza proastei gestiuni a proiectelor.

Mișcarea România Împreună, partidul fondat de Dacian Cioloș, atrage atenția asupra faptului că România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro din fonduri europene, din cauza proastei gestiuni a proiectelor.

Cioloș, declarații GRAVE despre pesta porcină: ”Multe măsuri PREVENTIVE au fost sistate. Nu știm din ce motiv”

”Fondatorii Mișcării România Împreună avertizează asupra pericolului iminent ca România să piardă definitiv până la 1.4 miliarde de euro din fonduri europene. Aceste fonduri s-ar adauga celor 1.2 miliarde de euro deja pierduți de țara noastră în 2017, ducând nota de plată a incompetenței guvernelor PSD-ALDE la peste 2 miliarde de euro în mai puțin de doi ani.

Cerem Guvernului Dăncilă să prezinte de urgență un plan concret de evitare a pierderii banilor europeni alocați României pentru anul 2018.

Guvernul are la dispoziție până la finele anului să acceseze fonduri europene în valoare de aproape 1.4 miliarde de euro, altfel riscând dezangajarea acestora de către Comisia Europeană. În condițiile în care Guvernul Dăncilă a reușit contra-performanța de a accesa fonduri europene în valoare de doar 70 de milioane de euro în ultimele 3 luni, riscul ca cei 1.4 miliarde să fie pierduți definitiv este extrem de mare.

Mai exact, pentru Programul Operațional Regional, suma care poate fi pierdută este de aproape 800 000 de euro, adică aproape 12% din totalul fondurilor puse la dispoziția României pe acest program pentru toată perioada de alocare 2014-2020. Din acest program s-ar putea finanța proiecte de infrastructură și dezvoltare urbană precum transportul urban, consolidare și creștere a eficienței energetice a clădirilor, construcția și repararea de drumuri și șosele de centură, construcția de spitale regionale, construcția de creșe și grădinițe.

Pentru Programul Operational Capital Uman, suma care poate fi pierdută este de 551.000 de euro, care reprezinta 13% din totalul disponibil.Din acest program s-ar putea finanța proiecte pentru integrarea tinerilor pe piața muncii (0 Euro absorbiți până în acest moment), proiecte de formare profesională, de incluziune socială și combatere a sărăciei, de reducere și prevenire a abandonului școlar.

Totodată, atragem atenția că România a înregistrat un grad real de absorbție de doar 14% din fondurile europene pentru perioada 2014-2020, la care se adaugă 6% pre-finanțare plătită automat, țara noastră fiind pe locul 21 din UE la acest capitol”, arată un comunicat al Mișcării România Împreună.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.