România realizează pași importanți pentru diversificarea aprovizionării cu gaze
Ultima Ora Politic Social

România realizează pași importanți pentru diversificarea aprovizionării cu gaze

„România are un potențial energetic semnificativ, iar prin intermediul Programului de guvernare, prin obiectivele asumate la capitolul energie, am început să oferim o direcție de dezvoltare pe termen lung țării noastre în domeniul energetic. O direcție care să ofere un avans important al României față de celelalte state din regiune.

Faptul că ne aflăm într-o poziție privilegiată din punct de vedere al rezervelor de gaze naturale nu este suficient pentru a deveni un pol de stabilitate energetică în regiune. Spun asta pentru că nu de puține ori am auzit întrebarea „cum folosim resursele energetice ale României, atât cele onshore, cât şi cele offshore, pentru a realiza o evoluție în sectorul energetic și a le transforma în oportunități pentru întreaga economie?”, iar foarte mulți s-au grăbit să spună că trebuie să exploatăm cu orice preț și să le exportăm.  Noi, cei de la guvernare, nu suntem de acord. Optăm pentru o exploatare reciproc avantajoasă, însoțită de investiții în industrializare, diversificare și digitalizare în energie.

Primii pași în domeniul diversificării rețelelor de export sau aprovizionare îl oferă Ministerul Economiei. După construcția conductei BRUA, acesta a adoptat o Hotărâre privind declararea proiectului „Interconectarea Sistemului Național de Transport gaze naturale din România cu sistemul similar de transport gaze naturale din Republica Serbia, inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică” ca proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că Executivul va investi sume importante de bani pentru construirea unei conducte de interconectare bidirecțională cu Serbia pentru realizarea unei piețe energetice a gazelor operațională și complet integrată în scopul creșterii siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale, precum și a creșterii gradului de asigurare a securității energetice în regiune.

Un alt proiect la fel de important este și cel prin care vom exporta gaze către frații din Republica Moldova. Anul acesta au demarat lucrările la faza a doua pentru conducta Iași-Ungheni-Chișinău, una de interes național atât pentru Republica Moldova, cât și pentru România. Guvernarea PSD-ALDE ține să încheie aceste proiecte în următorii 5 ani. Realizarea lor contribuie la modernizarea și dezvoltarea infrastructurii energetice existente, sporind eficienţa sectorului energetic al Republicii Moldova şi Serbiei, asigurând un mecanism de dezvoltare durabilă a economiei naționale, plus un câștig în plan geopolitic.

În total, pentru dezvoltare și investiții sunt prevăzuți în următorii zece ani lucrări aferente Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale în valoare de 1,9 miliarde euro. Sunt investiții pentru majorarea capacității de interconectare a pieței naționale la piața mondială.” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Florinel Stancu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.