ora de vară
Ultima Ora Politic

România pe cale să renunțe la ora de vară. Proiectul a fost depus în Senat

Romanii ar putea scăpa de trecerea la ora de vară. Potrivit avocatnet.ro, la Senat a fost înregistrat recent un act normativ care propune eliminarea măsurii de trecere la ora de vară. Momentan, proiectul de lege așteaptă să intre în dezbatere.

Trecerea la ora de vară se întâmplă în ultimul weekend din luna martie, atunci când ceasurile sunt date cu o oră în față, astfel încât ora 3.00 să devină ora 4.00. În schimb, în ultimul weekend din octombrie, revenim la Timpul Legal Român. Pentru asta dăm ceasul în urmă cu o oră.

În mod greșit, mulți români cred că în fiecare octombrie trecem la ora de iarnă. Există însă doar ora de vară, la care se trece în martie, și Timpul Legal Român (GMT +2), pe care îl folosim iarna.

Pentru ca acest proiect să devină lege, trebuie votat de Senat, apoi de Camera Deputaților, trebuie promulgat prin decret prezidențial de Klaus Iohannis și publicat mai apoi în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege apare în aceeași perioadă în care Parlamentul UE a cerut Comisiei Europene o analiză amănunțită privind practica trecerii la ora de vară. Acest obicei a fost implementat în toate țările membre UE.

„Această modificare a orei legale nu doar că nu generează economii din punct de vedere energetic, dar creează un puternic disconfort asupra marii majorități a populației generând de asemenea perturbări ale transportului feroviar și aerian. (…) Potențialele efecte negative inclusiv asupra sănătății populației ale modificării bianuale ale orei au fost subliniate inclusiv la nivelul Parlamentului European, solicitându-se prin vot majoritar la nivelul Consiliului European pentru revizuirea regimului actual al orei de vară”, amintesc inițiatorii proiectului de act normativ.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.