Georgia primește sprijinul României pentru aderarea la UE
Ultima Ora Politic

România are oportunitatea de a deveni garantul păstrării unității Uniunii Europene

”Proiectul de Acord Brexit, îndelung negociat de Guvernul Theresa May cu liderii Uniunii Europene, a fost respins în Camera Comunelor cu un număr mare de voturi, fapt ce a condus la o amplificare a crizei politice. În urma rezultatului votului, s-a procedat la o analiză riguroasă din partea liderilor Uniunii Europene cu privire la posibilitatea amânării până în anul 2020 a termenului de ieşire a Marii Britanii din Blocul Comunitar,  în contextul în care Germania şi Franţa au exprimat disponibilitatea de a prelungi negocierile după ce Camera Comunelor a respins Acordul Brexit. Iniţial, liderii UE au luat în calcul posibilitatea amânării pentru câteva luni a ieşirii Marii Britanii din Blocul Comunitar, dar odată cu eşecul suferit de Guvernul Theresa May în Camera Comunelor, Bruxelles -ul ar putea amâna Brexit-ului până anul viitor.

În acest context, se conturează următoarele posibilităţi: renegocierea acordului actual, realizarea Brexit-ului fără niciun acord privind viitoarea relaţie bilaterală, convocarea alegerilor parlamentare anticipate în Marea Britanie, organizarea unui nou referendum privind apartenenţa ţării la Uniunea Europeană sau chiar renunţarea la Brexit.

Michel Barnier, negociatorul Uniunii Europene, a afirmat următoarele: “Acum depinde de autorităţile britanice să analizeze rezultatul votului, iar Guvernul britanic trebuie să ne spună cum se vor derula lucrurile în sensul retragerii ordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană pe 29 martie.” La unison, Jean-Claude Juncker, Preşedintele Comisiei Europene, și-a exprimat regretul că Acordul Brexit a fost respins de Camera Comunelor şi a solicitat Marii Britanii să clarifice de urgență intenţiile privind procedura Brexit. În tot acest timp Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat printre rânduri că anularea ieşirii din Uniunea Europeană ar fi o opțiune mult mai agreată.

Acordul Brexit negociat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles, deși contestat serios de numeroși politicieni britanici și care a condus la demisia a cinci membri ai Guvernului de la Londra, prevede printre altele menţinerea Marii Britanii în Uniunea Vamală, reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea angajamentelor comerciale.

Din acest moment România are şansa unui mandat de succes. Altfel spus, actuala situație politică poate deveni o oportunitate pentru românii care trăiesc în Marea Britanie cu condiția ca Președinția României la Consiliul Uniunii Europene să obțină rolul de garant al păstrării unității Uniunii Europene. Oare avem capacitatea de a ne juca această şansă?” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PNL Vasile Gudu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.