Bilanțul președinției României la Grupul de lucru pentru Agenda 2030 din cadrul Consiliului UE
Prima Președinție română a Consiliului UE a fost un test de maturitate. Cum a trecut țara noastră
Ultima Ora Politic

România a predat Finlandei ștafeta Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene

România a predat Finlandei ștafeta Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. România a avut o implicare solidă și în politica de mediu: un ultim eveniment în materie de mediu, în contextul exercitării de către țara noastră a Președinției Consiliului UE, a fost întâlnirea la nivel de experți pe Convenția Aarhus ce avut loc la Geneva, 26-28 iunie

Deputatul băcăuan Claudiu-Augustin Ilișanu, membru în Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic, aduce în discuție ultimul eveniment pe politica de mediu din cadrul deținerii Președinției române a Consiliului Uniunii Europene: ,,Prestația României în timpul deținerii mandatului președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene a reprezentat un real succes.  În ceea ce privește dosarele pe politica de mediu, pe care țara noastră le-a avut în lucru, putem spune că una dintre cele mai importante tematici a fost avansarea în cadrul agendei europene a proiectului de  promovare a mobilității curate, adică a încurajării folosirii vehiculelor curate în transport”.

Claudiu-Augustin Ilișanu menționează în continuare: ,,Astfel, țara noastră a obținut încă din luna februarie, împreună cu Parlamentul European, stimularea pieței și încurajarea autorităților publice să utilizeze vehicule cu emisii reduse de dioxid de carbon. Acordul provizoriu pe care Președinția română l-a negociat cu  Parlamentul European privind normele care vor determina reducerea emisiilor de carbon în transport, va fi unul foarte important în contextul susținerii acestei tendințe absolut necesară pentru un mediu mai puțin poluat în Europa. Noile norme vor consolida competitivitatea industriei europene pe piețele globale în expansiune pentru aceste noi tehnologii. Acordul a fost aprobat de către statele membre în cadrul Consiliului UE și prevede faptul că Uniunea Europeană stimulează piața pentru vehiculele cu emisii scăzute și cu emisii reduse, încurajând utilizarea lor în achizițiile publice. Au fost astfel stabilite obiective minime în materie de achiziții pentru vehiculele ușoare, camioane și autobuze nepoluante pentru anii 2025 și 2030. Noile norme se vor aplica și unei game mai largi de servicii, inclusiv serviciilor de transport rutier public, serviciilor speciale pentru călători, serviciilor de colectare a deșeurilor, precum și serviciilor poștale și celor de livrare de colete. În urma intrării în vigoare a directivei, statele membre vor avea la dispoziție un termen de 24 de luni pentru a transpune normele în cadrul legislației naționale, iar apoi vor prezenta Comisiei un raport privind punerea în aplicare a normelor o dată la trei ani, data limită pentru prezentarea primului raport urmând a fi 18 aprilie 2026.

Un ultim eveniment din cadrul seriei de proiecte și dezbateri în materie de mediu, din timpul deținerii mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, a avut loc săptămâna trecută la Geneva, unde, la întâlnirea la nivel de experți pe Convenția Aarhus s-au reiterat progresele realizate pe cei trei piloni ai convenției la nivelul Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite privind accesul publicului la informația din domeniul de mediu, de asemenea, privind participarea publicului larg la luarea deciziilor și accesul la justiție în probleme de mediu. Evenimentul a reunit participanți din statele membre europene, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Secretariatului General al Consiliului UE, alte state din Europa și Asia semnatare ale convenției și organizații non-guvernamentale. S-a concluzionat că organizațiile non-guvernamentale de mediu au o contribuție semnificativă la accelerarea promovării și îndeplinirii normelor stipulate în cadrul celor trei piloni. Tot aici este important de menționat că Convenția de la Aarhus, adoptată la 25 iunie 1998, se bazează pe aceste trei principii afirmând necesitatea de a proteja, a conserva și a îmbunătăți starea mediului și de a asigura dezvoltarea durabilă și protecția acestuia”.

Claudiu-Augustin Ilișanu concluzionează: ,,Țara noastră nu numai că a ratificat prin Legea 86/2000 Convenţia de la Aarhus, ci prin Hotărârea de Guvern 878/2005 a transpus Directiva 2003/4/CE, care transpune Convenţia de la Aarhus la nivel comunitar. Implementarea Convenției privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziei și accesul la justiție în problemele de mediu, a creat în țara noastră un parcurs pozitiv pentru dezvoltarea durabilă și protecția mediului. Participarea publicului larg atât la o bună informare cât și la procesul de luare a deciziilor aduce perspective clare pentru promovarea unei educații ecologice necesare nu doar la nivel național, cât și european. Această educație ne face să fim mai implicați în protejarea mediului, pentru că el ne oferă un cadru sănătos atât nouă, cât și generațiilor viitoare. România este din ce în ce mai preocupată de aceste probleme cu impact la nivel global, dovadă fiind  prestația matură și de apreciat din timpul deținerii mandatului președinției rotative, precum și eforturile noastre pentru mai multă acțiune civică în acest domeniu”, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Claudiu Augustin Ilișanu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.