Bilanțul președinției României la Grupul de lucru pentru Agenda 2030 din cadrul Consiliului UE
Prima Președinție română a Consiliului UE a fost un test de maturitate. Cum a trecut țara noastră
Ultima Ora Politic

România a încheiat Preşedinţia Consiliului UE. Ce proiecte au fost în plan

În declarația politică intitulată ,,România își încheie cu succes mandatul de deținere a președinției Consiliului Uniunii Europene. Am demonstrat că suntem un stat european matur, care poate oferi soluții clare pentru mai multă solidaritate, convergență și coeziune în rândul țărilor membre UE, deputatul băcăuan Claudiu-Augustin Ilișanu transmite următorul mesaj de felicitare: ,,Peste mai puțin de o săptămână România își va încheia mandatul la președinția Consiliului Uniunii Europene. În aceste 6 luni de deținere a mandatului, România a dat dovadă de experiență diplomatică, responsabilitate și profesionalism, finalizând 90 de dosare legislative. Pe data de 1 iulie țara noastră va preda ștafeta Finlandei. Printre dosarele finalizate cu succes pe parcursul mandatului se numără: consolidarea politicilor de securitate la nivel european, uniunea piețelor de capital, mobilitatea transfrontalieră a societăților, directiva gazelor naturale, directiva copyright, programul spațial de cercetare și dezvoltare, programul Orizont, și altele”.

Claudiu-Augustin Ilișanu menționează în continuare: ,,Unul dintre proiectele prioritare a fost gestionarea coerentă a frontierelor externe ale Uniunii Europene, care s-a dovedit a fi foarte necesară în ultimii ani, fiind acum îndeplinită cu succes de către țara noastră. Astfel Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) își va spori personalul și echipamentele tehnice. Până în 2027, Frontex va ajunge să aibă un personal operațional de până la 10.000 de persoane, alcătuit din personal propriu, personal din statele membre detașat pe termen lung sau scurt, precum și o rezervă pentru reacție rapidă. De asemenea, Sistemul European de supraveghere a frontierelor (EUROSUR) se va integra în cadrul Frontex.

O altă măsură importantă este Uniunea piețelor de capital, prin îmbunătățirea regulamentului privind infrastructura pieței europene (EMIR), adoptat în 2012, care a reprezentat la momentul respectiv una dintre măsurile europene ca răspuns la criza financiară. Noul regulament va simplifica EMIR, oferind soluții cu privire la costurile disproporționate de asigurare a conformității, problemele legate de transparență și accesul insuficient la compensare pentru anumite contrapărți.

          Tot la fel de important este și proiectul privind mobilitatea transfrontalieră a societăților la nivel european, pe care președinția română a Consiliului Uniunii Europene l-a finalizat cu succes și care face posibilă consolidarea libertății de stabilire a societăților în cadrul pieței unice. Prin acest proiect legislativ sunt reglementate proceduri de transformare şi divizare transfrontalieră şi este îmbunătățit regimul fuziunilor transfrontaliere, în acord cu realitățile economice şi sociale actuale, și totodată se încurajează utilizarea mijloacelor electronice de comunicare în procesul de realizare a operațiunilor transfrontaliere.

Un alt proiect important încheiat cu succes privește modernizarea legislației europene în materie de protecție a consumatorilor, facilitând dreptul la măsuri reparatorii individuale pentru consumatori atunci când aceștia sunt afectați de practicile comerciale neloiale, cum ar fi marketingul agresiv; sporirea transparenței tranzacțiilor online; protecția consumatorilor în ceea ce privește serviciile digitale „gratuite”, cum ar fi: stocarea în cloud, conturile de pe platformele de comunicare socială și cele de poștă electronică; informații clare pentru consumatori în cazul unei reduceri a prețurilor.

Pe lângă aceste proiecte de mare importanță pentru menținerea unui trend ascendent în ceea ce privește politica de dezvoltare și securitate personală europeană, au fost tratate cu maximă atenție și proiecte care pot avea un real impact în țara noastră, iar aici vorbim de consolidarea cerințele privind siguranța autovehiculelor, proiect absolut necesar pentru reducerea accidentelor rutiere în țara noastră. Astfel, politica europeană, sub coordonarea președinției române a Consiliului UE, a aprobat un acord provizoriu pentru un nou regulament care impune standarde de siguranță sporite pentru producătorii de automobile. La zece ani de la adoptarea Regulamentului privind siguranța generală, noul regulament va contribui la realizarea obiectivului de zero decese și răniri grave din accidentele rutiere până în 2050.

Nici cercetarea nu a lipsit de pe agenda de priorități, astfel președinția română a Consiliului a ajuns la un acord cu Parlamentul European privind pachetul „Orizont Europa” de cercetare și inovare pentru perioada 2021-2027. Programul se va baza pe trei piloni (1. excelența științifică; 2. provocări globale și competitivitatea industrială europeană; 3. Europa inovatoare), incluzând măsuri de sprijinire a statelor membre pentru o maximă valorificare a potențialului național în domeniul cercetării și al inovării. În plus, cercetarea și dezvoltarea spațială va fi abordată cu maxim interes în perioada 2021-2017 pe baza programelor de cercetare spațială, EGNOS, Galieo și Copernicus”.

Claudiu-Augustin Ilișanu concluzionează: ,,Țara noastră a demonstrat clar că poate contribui la viitorul proiectului european. Mandatul României la președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene este unul de succes și trebuie să fim mândri de acest lucru. România a gestionat foarte bine toate dosarele pe care le-a avut în lucru, negociind profesional și finalizând cu succes proiecte esențiale pentru o Europă mai solidară și mai convergentă. Felicităm Guvernul României pentru gestionarea eficace a mandatului președinției române la Consiliul Uniunii Europene. România are capacitate și trebuie să conteze din ce în ce mai mult în Europa, pentru că am dovedit că țara noastră este responsabilă și că are soluții clare și solide atunci când Europa are nevoie de voci puternice și solidare în susținerea viitorului european”.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii