Republica Moldova a fost condamnată la CEDO
Ultima Ora Justiție Politic

Republica Moldova a fost condamnată la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Republica Moldova pentru extrădarea a cinci profesori, cetăţeni turci, la cererea Ankarei, din cauza presupuselor lor legături cu mişcarea predicatorului Fethullah Gülen,transmite AFP, potrivit agerpres.

Judecătorii Curţii de la Strasbourg au considerat că Republica Moldova a încălcat dispoziţiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului privind dreptul la libertate şi la siguranţă şi dreptul la respectarea vieţii private şi familiale.

În iulie 2016, ambasadorul Turciei la Chişinău a acuzat instituţiile şcolare Orizont, angajatorii celor cinci profesori, de legături cu mişcarea lui Gülen, considerat de Ankara drept organizatorul puciului eşuat din iulie 2016.

Directorul şcolii din Chişinău a fost arestat şi interogat în martie 2018 în legătură cu acuzaţiile de sprijinire a unor organizaţii teroriste, aminteşte CEDO.

Cei cinci profesori au depus, după o lună, cereri de azil, temându-se că vor fi ţinta represaliilor politice în Turcia din cauza opiniilor lor politice.

În septembrie 2018, şapte profesori – dintre care cinci reclamanţi se află în continuare în detenţie în Turcia – au fost arestaţi de serviciile secrete moldovean şi turc, apoi conduşi la aeroportul din Chişinău, unde îi aştepta o cursă specială care i-a transportat în Turcia.

Potrivit CEDO, familiilor le-a fost notificată decizia de extrădare, interdicţie de intrare pe teritoriul Republicii Moldova şi respingere a cererilor de azil după ce profesorii au fost expulzaţi.

Biroul pentru migraţii şi azil de la Chişinău şi-a motivat decizia prin faptul că turcii reprezentau o ameninţare pentru securitatea naţională, aşa cum rezulta dintr-o notă a serviciului secret moldovean.

Constatând că autorităţile de la Chişinău au ignorat garanţiile pe care dreptul intern şi internaţional le ofereau cetăţenilor turci, CEDO a condamnat Republica Moldova la plata a câte 25.000 de euro ca daune morale pentru fiecare dintre reclamanţi.

Decizia a fost adoptată în unanimitate de cei şapte judecători ai Curţii, printre care şi cel reprezentând Republica Moldova.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.