Referendumul pentru familie a ajuns și în Biserică. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei îndeamnă lumea să meargă la vot
Mitropolitunul Moldovei, mesaj puternic pentru elevi în prima zi de școală. ”Să fii un om liber”
Ultima Ora Politic

Referendumul pentru familie a ajuns și în Biserică. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei îndeamnă lumea să meargă la vot

Referendumul pentru familie a ajuns și în Biserică. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei îndeamnă lumea să meargă la vot

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Teofan, i-a îndemnat pe oamenii prezenți la slujba de vineri de la Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci“ de la Lebăda, Botoşani, să meargă la vot la referendumul pentru redefinirea familiei și să îi îndemne să facă acest lucru pe toți cei pe care îi cunosc, anunță Ziarul de Iași.

„Avem în faţă şi lucrarea care este legată de taina familiei. Vom fi chemaţi peste câteva săptămâni, noi, cei care suntem în ograda Bisericii şi nu numai, să ne arătăm printr-un gest exterior mărturisirea noastră a dreptei credinţe, a adevărurilor care sunt scrise în Sfânta Scriptură, şi anume cele legate de familie. Am încredinţarea că şi dumneavoastră, cei de faţă, deja cunoaşteţi despre ce este vorba şi deja vă pregătiţi şi încercaţi în jurul dumneavoastră să creaţi spaţii de lumină şi de manifestare a acestei mărturisiri, chemându-i pe toţi cei pe care îi cunoaşteţi, din apropiere sau membri ai familiei, prieteni şi cunoscuţi care trăiesc în alte zone ale Moldovei, ale ţării, ale lumii, cu îndemnul să adeverească că sunt iubitori de Dumnezeu, de Biserică, de neam, arătându-şi toate aceste gânduri prin ataşamentul faţă de taina familiei“, a menţionat părintele Teofan.

În cadrul Mitropoliei Moldovei a izbucnit anul trecut un uriaș scandal în care a fost implicat episcopul de Huși de la acea vreme, Corneliu Bârlădeanul. Acesta a fost filmat întreținând relații sexuale cu un fost elev al seminarului teologic, iar după apariția publică a înregistrăilor, Bârlădeanul a fost trimis ”în penitență” la mănăstirea de maici de la Văratec și a fost destituit din funcția de episcop. După ce presa a scris la începutul acestui an că Bârlădeanul, revenit între timp la numele de botez, Corneliu Onilă, câștigă în continuare salariul uriaș de episcop – 20.000 de lei pe lună – deși fusese destituit, Arhiepiscopia Iașului a precizat că venitul i-a fost scăzut la un sfert.

Tot vineri, Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, cunoscut pentru faptul că în 2015 se deplasa cu o limuzină Mercedes de 63.000 de euro, a încercat să-și mobilizeze enoriașii pentru referendumul familiei tradiționale.

În predica sa de la Mănăstirea Săndica, mitropolitul Streza s-a referit la homosexuali drept cei pe care “Biserica nu o să-i căsătorească niciodată”, și a spus că aceştia vor veni să ceară dreptul de a se căsători şi “vor lua şi copiii noştri, pentru că ei nu pot face copii”, transmite Agerpres.

“Problema este mare de tot, e un examen al nostru. Dacă au pornit credincioşi şi ne-au determinat pe noi să fim de acord şi să ne dăm adeziunea faţă de acest demers al lor, acum, dacă nu ieşim cu toţii, să fim prezenţi – importantă este prezenţa, nu altceva. Că spui “da”, toţi vor spune “da”, cei care spun “nu”, nu vin. Dar dacă, din trei milioane care am semnat, dacă nu dublăm, dacă nu suntem acum şase milioane ca să votăm, n-are niciun rost, nu are nicio valoare, deci nu se aprobă referendumul, nu este valid (…). De aceea, vă rugăm mult de tot, este un examen, cel mai greu examen pe care-l dăm noi acum, în libertate”, a spus mitropolitul Ardealului, în predica rostită vineri la hramul Mănăstirii Sădinca, potrivit Agerpres.

Streza a intrat în atenția publică în 2015, când a început să se afișeze cu o limuzină Mercedes E350 4matic, cotată la minimum 63.000 de euro. Streza l-a blestemat atunci pe ziaristul care a făcut dezvăluirile.

Tot Streza i-a dat binecuvântarea lui Becali pentru cărțile scrise de acesta în penitenciar, cărți care i-au adus reducerea pedepsei și eliberarea mai rapidă.

Curtea Constituțională a decis luni, cu 7 voturi ”pentru” și 2 ”împotrivă”, că legea de revizuire a Constituției în privința redefinirii familiei drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie respectă dispozițiile din legea fundamentală privind revizuirea.

Decizia CCR a fost ultimul filtru înaintea referendumului care, în aceste condiții, va avea loc pe 7 octombrie.

Săptămâna trecută, Curtea Constituțională a decis să dezbată luni, 17 septembrie, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției privind redefinirea familiei, adoptată marți de Senat în calitate de cameră decizională.

Decizia CCR este un filtru înainte ca revizuirea legii fundamentale să fie supusă aprobării finale prin referendum. În cazul în care Curtea va da undă verde inițiativei, consultarea populară va avea loc pe 7 octombrie. În caz contrar, proiectul de întoarce în Parlament, fiind necesară reluarea dezbaterii atât în Camera Deputaților, cât și în Senat

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.