Reacție fulger a AEP după anunțul blocării lui Iohannis! Ce se întâmplă cu referendumul 1
Ultima Ora Justiție Politic

Reacție fulger a AEP după anunțul blocării lui Iohannis! Ce se întâmplă cu referendumul

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a venit vineri seara cu o reacție fulger, după ce în presă au apărut informații că se pregătește un OUG pentru a-l împiedica pe Iohannis să facă campanie electorală. Ulterior, autoritatea a venit cu precizări, chiar de la președintele Florin Mituleţu-Buică.

Preşedintele Klaus Iohannis poate participa la campanie şi poate promova referendumul naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional, neexistând nicio interdicţie în acest sens în niciun act normativ, a spus preşedintele AEP, Florin Mituleţu-Buică, vineri seara, după ce informația a stârnit reacții dure ale opiniei publice.

„Nu există nicio interdicţie în niciun act normativ că preşedintele nu poate participa în campanie şi promova acel referendum. Este interpretat greşit un alineat (din legislaţie-n.r.) cu privire la autorităţile publice – interdicţia aceea se referă ca şi în codul de bune practici al Comisiei de la Veneţia cu privire în principal la autorităţile administraţiei publice”, a explicat preşedintele AEP, citat de Agerpres.

Potrivit Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, campania electorală începe la momentul aducerii la cunoştinţă publică a datei şi întrebărilor referendumului. „Suntem în campanie electorală pentru referendum”, a mai spus Mituleţu-Buică.

Iohannis a semnat joi decretul pentru organizarea unui referendum naţional

Un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru organizarea referendumului, pus în dezbatere de Autoritatea Electorală Permanentă, îi interzice preşedintelui să participe la campania pentru consultarea populară pe care a iniţiat-o.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.