Răzbunarea Guvernului pe ziariștii care nu țin cu PSD. Ce amenzi a dat CNA după mitingul Pro Dragnea 1
Ultima Ora Politic

Răzbunarea Guvernului pe ziariștii care nu țin cu PSD. Ce amenzi a dat CNA după mitingul Pro Dragnea

Răzbunarea Guvernului pe ziariștii care nu țin cu PSD. Ce amenzi a dat CNA după mitingul Pro Dragnea

A analizat și a amendat. Consiliul Național al Audiovizualui a analizat modul în care mai multe posturi de radio au reflectat prostele pro-PSD din luna iunie.

Publicitate
Ce a decis:

Realitatea TV – amendă 20.000 de lei, pentru afirmațiile făcute pe post pe tema protestelor, dar și pentru acuzația adusă de Oreste Teodorescu, despre mama lui Mircea Badea (Antena 3), cum că ar fi fost informatoare a Securității.
Europa FM – 10.000 de lei.
TVR 1 – Somație pentru lipsa imparțialității.
Forul audiovizual a vizionat astăzi modul în care au reflectat mai multe posturi TV și de radio protestele din 9 iunie, ca urmare a mai multor reclamații (una venită chiar de la PSD), dar și o autosesizare din partea CNA.

Din sesizarea PSD:

„Vă supunem atenţiei emisiunile de dezbare ale posturilor Realitatea TV, PRO TV, TVR, DIGI FM şi a postului de radio EUROPA FM, în care au fost prezentate imagini şi stiri din timpul protestului din data de 9 iunie 2018. Considerăm că modul absolut denigrator al prezentării aduce mari deservicii de imagine oamenilor care au venit de bună voie, bună credinţă şi încalcă orice normă jurnalistică europeană, anulând ideea de protest liber, divizând societatea românească în buni şi răi, dezirabili şi mai puţin dezirabili. În virtutea obligaţiilor legale pe care le aveţi, acelea de a proteja interesul public vă rugam luaţi măsurile care se impun.”

Au fost analizate și monitorizare doar imagini de la posturile la care au existat sesizări: Realitatea TV, PRO TV, TVR 1, Digi FM, Europa FM.

Ce a reținut CNA:

Realitatea TV – amendă de 20.000 de lei pentru modul în care au fost reflectate pe post protestele de pe 9 iunie, dar și în zilele de după, 10 iunie și 11 iunie. În cadrul emisiunii s-a afirmat că la miting au fost aduși oameni cu „arcanul”, că au fost „amenințați” și „șantajați”. Alexandra Păcuraru, una dintre realizatoare, a a afirmat pe post că a văzut doar „fețe de drojdieri”.

Sancțiunea a fost propusă de Radu Hejeu, membru CNA, pentru încălcarea mai multor articole. Herjeu a reținut în special acuzațiile făcute de Oreste despre mama lui Mircea Badea (Antena 3), că ar fi fost informator al securității, sub numele de Vrăbiuța. Oreste nu a prezentat nicio probă în acest sens.

Radu Herjeu: „Mie, culmea, spre deosebire de alte dăți, tonul Relaității a fost OK. Cel mai grav mi se pare revărsarea de jeg despre mama lui Mircea Badea. Oricum dezvăluirea nu avea nicio legătură cu subiectul (mitingul PSD – n.r.). Faptul că a putut să peroreze 10 minute fără să-i ceară nimeni probe mi se pare incredibil.”

Europa FM – amendă de 10.000 de lei, propusă tot de Radu Hejeu, pentru Ediția Specială difuzată de post în ziua mitingului. Herjeu a propus inițial 5.000 de lei amendă, întrucât postul era la prima abatere, însă unul dintre articolele invocate – 3, alineat 2 privind informarea corectă – permite doar somație sau sancțiuni de la 10.000 de lei în sus.

„Sigur nu e de somație la ce s-a întâmplat la Europa FM. (…) Nu poți să spui în aceeași frază de România TV că a mințit poporul că sunt plătiți haștagiștii și în fraza următoare să spui că PSD-iștii sunt plătiți. Nu ai cum!”

Dorina Rusu, membru CNA: „Eu cred că poți să spui, pentru că nu are nicio legătură cu felul în care se făceau afirmațiile de la protestele de anul trecut din Piața Victoriei cu ce s-a spus în studioul Europa FM despre mitingul PSD. A fost o desfășurare de forțe, au fost nenumărate articole, am văzut nenumărate declarații zilele acele de felul în care a fost organizat mitingul acesta. Deci e deja cunoscut că atunci când un primar PSD organizează un miting, uneori vin oamenii de bunăvoie, alteori sunt obligați. Că acesta este sistemul. Îl știm de 30 de ani, nu de acum. Mi se pare deja un lucrur comun să spui că PSD aduce oameni cu forța.”

Radu Herjeu: „Nu trebuie și dovadă pentru asta?”

Dorina Rusu: „Am citit foarte multe declarații.”

Radu Herjeu: „Minciuni. Trei sferturi au fost minciuni.”

Una dintre afirmațiile făcute în emisiunea de pe Europa FM, care a atras atenția CNA, i-a aparținut lui Vlad Petreanu: „Inclusiv câinii erau plătiți cu 30 de lei de cap. Astea erau acuzație la România TV. Bun, dar acum este cum să spun, oamenii aceștia chiar cheltuiesc foarte mult să organizeze acest timp și o parte din cea mai mare parte a manifestanților chiar cheltuiesc foarte mult să organizeze acest miting, și o parte din, sau mă rog, cea mai mare parte a manifestanților chiar sunt plătiți să vină. Primesc și bani de buzunar după cum se raportează.”

TVR – somație, pentru lipsă de imparțialitate, propusă de Monica Gubernat, pentru încălcarea articolului 64, articol 1,b.

„Fiind vorba despre televiziunea public colegii dumneavoastră de la știri ar trebui să știe că este obligatorie imparțialitatea și că ar trebui prezentate opinii pro și contra când se petrec asemenea evenimente în societate. Dacă nu știți cum să faceți, luați exemplul de la radioul public”, i-a spus Monica Gubernat reprezentantului postului.

La rândul său, Răsvan Popescu, vicepreședinte CNA, i-a transmis reprezentantului TVR: „Ca subiect de reflecție, faptul că niște oameni se exprimă mai greu nu înseamnă că nu identifică corect interesul politic. Omul își știe interesul direct și personal chiar dacă e mai puțin articulat în vorbire.”

DIGI FM – nu s-a constatat nicio încălcare.

Pro TV – nu s-a constatat nicio încălcare. Monica Gubernat le-a transmis reprezentanților că „sincroanele pe care le-ați prezentat nu au reflectat știrea”.

Ce articole au încălcat posturile:

Realitatea TV:

Art 3, alineat 2 – Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

40 alineat (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi
evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

ART. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

64 alineat (1), litera a) – (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

Europa FM:

Art 3, alineat 2 – Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

40 alineat (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi
evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

64 alineat (1), litera a) – (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

TVR

ART. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.