Avertizare pentru Teodorovici. Mugur Isărescu nu îl scapă din ochi
Ultima Ora Economic

EUGEN TEODOROVICI DESFIINȚAT DE BANCHERI. ”CHEMĂN CRIZA CU ASTFEL DE LEGI”

Răul produs de Ordonanţa 114, cunoscută ca  ”Legea Taxei pe Lăcomie” pe planul credibilităţii este foarte greu de reparat, însă pe planul stabilităţii financiare se poate găsi o soluţie, astfel încât aceasta să devină funcţională, a declarat, vineri, Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), într-o conferinţă de presă.

„În clipa de faţă, ca să fiu foarte sincer, e foarte greu de reparat pe planul credibilităţii răul produs. Se mai poate repara pe planul stabilităţii. Şi e o problemă şi de stabilitate financiară, să nu ne ascundem după degete. Se poate repara aici dacă intrăm într-un dialog, dacă găsim soluţiile, dacă parametrizăm această iniţiativă astfel încât să devină funcţională. Ea nu este funcţională în clipa de faţă şi poate să producă efecte, dar pe planul credibilităţii părerea mea este că va dura foarte mult timp până când comunitatea investitorilor, până când mediul de afaceri îşi va recâştiga încrederea vizavi de predictibilitatea actului de guvernare”, a spus Sergiu Oprescu.

EUGEN TEODOROVICI DESFIINȚAT DE BANCHERI. ”CHEMĂN CRIZA CU ASTFEL DE LEGI” 1

El a afirmat că iniţiativa l-a luat prin surprindere pentru că nu a fost discutată şi nici pusă în dezbatere publică.

„Încercăm să înţelegem care sunt nevoile administraţiei, nevoile guvernului, nevoile societăţii, ca să putem să venim cu răspunsuri coerente, validate de economia de piaţă pe aceste nevoi. Suntem prea „săraci” ca să inventăm şi să avem inovaţii care să se răzbune pe noi cu efecte de runda a doua. Preferăm să avem în fiecare clipă tipul acesta de dialog care să permită să ne dăm seama care sunt nevoile şi cum putem să adresăm acele nevoi”, a subliniat Oprescu.

El a spus în aceeaşi conferinţă de presă că băncile au fost chemate la Guvern ca să discute despre efectele ordonanţei 114 cu două ore înainte ca actul normativ să fie emis.

„Noi uităm că de fapt şi de drept nu vorbim numai de această ordonanţă. E un set de măsuri. Adică e un adevărat Triunghi Pentagon al Bermudelor, ca să spun aşa, pentru că sunt trei iniţiative legislative care au trecut de Parlament. Este această ordonanţă, înţeleg că se mai discută şi de o altă iniţiativă care poate să vină pe segmentul recunoaşterii sau nerecunoaşterii provizionării. Deci toate aceste iniţiative care vin cu o cadenţă demnă de un scop mai bun, ca să fiu sincer, şi care nu ştim încotro împing lucrurile, creează de fapt şi de drept premisele unei furtuni perfecte, dar ne-am concentrat pe ordonanţă pentru că ea singură este suficient de puternică ca să creeze tsunamiul de care discutăm şi cred că e bine totuşi să nu uităm că, de fapt, e o suită de alte iniţiative care vin în lanţ şi care creează efecte nedorite pe fiecare palier. Şi privite împreună creează acest sentiment de furtună perfectă pentru sistemul financiar bancar, dar nu vreau să pun accentul pe sistemul financiar – bancar, pentru economie. Creează o furtună perfectă pentru economie. Este o ordonanţă care din păcate cheamă criza. Are aproape această valenţă de dans al ploii. Chemăm criza printr-o astfel de ordonanţă”, a mai declarat Sergiu Oprescu.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.