Ponderea cheltuielilor de personal din sectorul public în produsul intern brut şi în total cheltuieli bugetare este proiectată să atingă maxime istorice în 2018, avertizează Consiliul fiscal (CF) într-un raport
Ultima Ora Politic

Raluca Turcan acuză Guvernul Dăncilă. Copiii cu dizabilități și bătrânii sunt în pericol

Guvernul Dăncilă este acuzat că pune în pericol viața a sute de bătrâni aflați la aziluri, dar și a copiilor și persoanele cu dizabilități. Prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, cere Guvernului să ofere ajutor oamenilor aflați în această situație, acuzând că bugetul oferit este insuficient. ”ZECI DE AZILURI ŞI CENTRE DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ RISCĂ SĂ FIE ÎNCHISE! MII DE COPII ŞI PERSOANE CU DIZABILITĂŢI RISCĂ SĂ RĂMÂNĂ FĂRĂ AJUTOR DE SPECIALITATE!”

Raluca Turcan acuză Guvernul Dăncilă. Copiii cu dizabilități și bătrânii sunt în pericol 1

”PNL solicită rectificarea bugetului pentru protecţia socială şi suplimentarea acestuia cu cel puţin un miliard de lei: 668 milioane pentru protecţia copilului, 304 milioane pentru protecţia persoanelor cu handicap şi cel puţin 13 milioane pentru persoanele vârstnice. În caz contrar, vor fi închise zeci de aziluri pentru bătrâni, mii de copii şi de persoane cu dizabilităţi vor rămâne fără sprijinul de specialitate.

Guvernul social-democrat mimează grija pentru persoanele aflate în nevoie

Conform legislaţiei în vigoare, Guvernul trebuie să aloce până la 90% din banii necesari fiecărui Consiliu Judeţean pentru cheltuieli legate de protecţia socială.

La adoptarea bugetului pentru anul 2018 am atras atenţia că au crescut salariile, s-au introdus noi sporuri, costurile cu serviciile sociale au crescut iar banii (alocaţi în proporţie de 50% din necesar) vor ajunge numai pentru primele 6-7 luni ale anului.

Din nefericire, în acest moment s-a ajuns în situaţia în care sunt probleme legate de plata salariilor, sporurilor şi a suportării costurilor legate de protecţia socială

Guvernul trebuie să respecte legea şi să prevadă aceşti bani la rectificarea bugetară din această vară. Solicit tuturor prefecţilor să transmită datele reale din teritoriu. Aceştia trebuie să arate care este situaţia în mod obiectiv şi să rezolve starea gravă în care se află angajaţii din sistemul de protecţie socială. Și situaţia disperată în care se află persoanele care vor rămâne fără un ajutor din partea direcţiilor de specialitate din cadrul administraţiei publice locale trebuie rezolvată.

Numai la Sibiu, de exemplu, este nevoie de 31 de milioane de lei, din care – peste 20 de milioane pentru protecţia copilului şi peste 10 milioane pentru centrele de asistenţă a persoanelor cu handicap

Anul acesta Guvernul a alocat pentru protecţia socială cu aproape 50% mai puţin din cât era necesar iar Consiliul Judeţean nu are cum să prevadă aceşti bani din propriul buget. Prefectul are obligaţia să semnaleze această situaţie limită pentru a rezolva criza din sistemul de protecţie socială. Cei afectaţi de această criză trebuie să ştie că Guvernul are obligaţia legală de a asigura bugetul instituţiilor de protecţie socială, nu autorităţile locale.

În aceste cazuri nu este vorba de o luptă politică, ci de viaţa oamenilor aflaţi în dificultate

Responsabilitatea Guvernului este faţă de români, nu faţă de potentaţii politici!”, precizează într-un comunicat de presă emis newsteam.ro prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan.

Citește și : Producătorii de medicamente atac dur la Dragnea, Tăriceanu și Dăncilă. Au scumpit medicamentele

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.