Șeful DSU, Raed Arafat
Șeful DSU, Raed Arafat
Ultima Ora Sănătate

Raed Arafat despre protestatarul decedat în urma gazării. ”Nu are corelare cu inhalarea substanţelor lacrimogene”

Raed Arafat despre protestatarul decedat în urma gazării. ”Nu are corelare cu inhalarea substanţelor lacrimogene”

Șeful Departamentului pentru Situații de urgență, Raed Arafat, a susținut marți, în fața comisiei de apărare a Camerei Deputaților, că bărbatul din Teleorman care a decedat după ce a participat la mitingul din 10 august avea probleme de sănătate anterioare și că nu se poate stabili o corelație între inhalarea gazelor lacrimogene și puseele de hemoragie digestivă ale acestuia.

“Pacientul s-a prezentat la unul dintre punctele noastre fixe. Prezenta sângerare la nivelul nasului. Tensiunea era mărită, pacientul era cunoscut hipertensiv. A primit primul ajutor, dar a refuzat să meargă la spital. Vreau să subliniez că, din ce am văzut, în toate fişele care au fost ţinute, toţi care s-au prezentat, de regulă, dacă au fost expuşi la gaze, s-a trecut acolo fie că au avut lăcrimare, fie că au avut tuse sau ceva. În acest caz, se trece mai degrabă epistaxisul şi HTA. La patru zile după, pacientul, care este cunoscut cu probleme cardiace destul de grave, s-a prezentat la spitalul din Turnu Măgurele şi a fost transferat în Alexandria, unde a fost internat la Terapie Intensivă”, a susținut Arafat.

El a adăugat că, moartea bărbatului nu are corelare cu inhalarea substanţelor lacrimogene.

“Substanţele iritant-lacrimogene nu sunt substanţe care sunt fără efecte şi care nu sunt nocive, dacă se întrunesc anumite condiţii, însă, corelarea dintre aceste substanţe şi manifestarea digestivă a acestui pacient eu, personal, nu pot să o găsesc, iar rezultatul autopsiei este cel care o să fie cel mai elocvent. Va spune care era cauza decesuui şi ce s-a întâmplat. Dacă se găseşte o corelare, singurii care pot să o găsească vor fi cei de la Medicină Legală”, a spus Raed Arafat.

Ilie Gâzea (68 de ani, din Turnu Măgurele – Teleorman) a murit duminică seară în Spitalul Județean din Alexandria în urma unui stop cardio-respirator, potrivit unui comunicat al spitalului. Gâzea participase a mitingul diasporei din 10 august, la București, unde fusese gazat de jandarmi și apelase la ajutorul SMURD din cauza sângerărilor nazale. Teleormăneanul suferea de boli cardiace și digestive, potrivit spitalului. Moartea sa a declanșat o anchetă a procurorilor și poliției din Teleorman.

Pe 10 august, Ilie Gâzea, împreună cu câțiva prieteni, a plecat la București.Voia să protesteze și el alături de oamenii din diaspora care se întorseseră în țară. Ilie Gâzea a stat, potrivit celor care l-au însoțit la București, în apropierea cordonului de jandarmi, astfel că a încasat din plin gazele lacrimogene pe care jandarmii le-au utilizat în acea zi.

Imediat după momentul critic, Ilie Gâzea a leșinat, iar din nas a început să-i curgă sânge, după cum au declarat pentru G4Media.ro apropiații acestuia. De aceea, însoțitorii lui, tot teleormăneni, l-au dus la cel mai apropiat echipaj SMURD din Piața Victoriei. Acolo i s-a aplicat un tratament de urgență, pe care îl confirmă și autoritățile. El a refuzat însă internarea în spital.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.