Publicația The Guardian îl face praf pe Dragnea. E frustrat ca Viktor Orban 1
Ultima Ora Politic

Publicația The Guardian îl face praf pe Dragnea. E frustrat ca Viktor Orban

În timp ce liderii europeni se adună în România, care deține președinția Consiliului UE pentru prima oară, pentru summit-ul de la Sibiu, Liviu Dragnea este tot mai agresiv, scrie publicația britanică The Guardian, într-o analiză amplă dedicată liderului PSD, scrie ziare.com

„În ciuda faptului că Regatul Unit este încă membru UE, Theresa May a fost de acord să stea deoparte, pentru a le da celor 27 de lideri europeni posibilitatea să discute viitorul Europei fără ea. Însă dacă treci cu vederea Brexit-ul, mai există un absent notabil:

Liviu Dragnea, cel mai puternic politician din țara care găzduiește summit-ul.Dragnea, liderul PSD, a devenit la fel de deranjant precum premierul Ungariei, Viktor Orban, sau liderul polonez Jaroslaw Kaczynski, chiar dacă este mai puțin cunoscut decât aceștia din cauza prestației sale în spatele scenei”, scriu jurnaliștii de la The Guardian.

Sursă citată amintește de faptul că Liviu Dragnea este condamnat, iar din această cauza nu poate deține funcția de premier al țării, însă „puțini sunt cei care se îndoiesc că el este, de fapt, cel care ia deciziile în România și conduce, de facto, Guvernul”.

„Criticii îl acuză că el este principalul motiv pentru care președinția României s-a dovedit a fi mai degrabă un chin decât o reușită a Guvernului, fiind marcată de certuri cu oficiali de la Bruxelles, în ce privește Justiția”, potrivit analizei.

„Putea fi o oportunitate uriașă de a le arată partenerilor noștri europeni că avem aceleași standarde, dar și să includem pe agenda teme de interes pentru România”, a declarat liderul PRO România, Victor Ponta, citat de cotidianul britanic.

„În schimb, este o oportunitate ratată”.Ideologia lui, el însuși”Ideologia lui este el însuși”, a completat Ponta.”Este persoană care face totul, el le spune miniștrilor, prim-ministrului ce să facă, sunt că plastilină în mâna lui”, a declarat și Monica Macovei, fost ministru al Justiției.

The Guardian amintește și despre condamnarea primită de Dragnea anul trecut – 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

„Între timp, guvernul a încercat de câteva ori să adopte un controversat proiect de amnistie care l-ar fi ajutat pe Dragnea și pe mulți alții să scape de închisoare. Pentru a așeza lucrurile în acest sens, PSD a devenit din ce în ce mai beligerant în față criticilor din afară, reușind să creioneze lupta anticorupție drept un atac asupra României.

DNA a fost condusă din 2013 până în 2018 de Laura Codruța Kovesi. Sute de politicieni au fost condamnați în acest interval, inclusiv Dragnea în Dosarul Referendumului. Acum, ea este unul dintre cei doi candidați principali pentru șefia Parchetului European.

Reacția autorităților din România a fost să o acuze de corupție, în martie, interzicându-i să vorbească cu presă sau să părăsească teritoriul țării.

Aceste măsuri au alimentat frustrarea partenerilor europeni față de România, mai ales că au fost luate în timp ce România deține președinția Consiliului UE”, se mai arată în articol.

Publicație subliniază că la Bruxelles există frustrări din cauza direcției în care a luat-o țară noastră.

„Știam foarte bine că Bulgaria și România nu erau pregătite (când au aderat la UE – n.red.) . Greșeală a fost că am sperat că, odată ce devin membre, cele două se vor alinia standardelor europene…. Poți pune presiune asupra unei țări când vrea să devină stat membru, însă odată ce intră (în UE – n.red.), posibilitatea de a se reforma este scăzută. Este o eroare structurală a sistemului nostru”, a declarat o sursă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.