PSD vrea să pună mâna pe aurul de la Roșia Montană 1
Ultima Ora Economic Politic Social

PSD vrea să pună mâna pe aurul de la Roșia Montană

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, susține că Roșia Montana nu trebuie sub nicio formă inclusă în patrimoniul UNESCO, măsură care ar opri exploatările. El arată că blocarea Roșiei Montane ar aduce pierderi de miliarde de euro pentru statul român.

PSD vrea să pună mâna pe aurul de la Roșia Montană 2 PSD vrea să pună mâna pe aurul de la Roșia Montană 3

“O altă mare trăznaie a Guvernului Cioloş, vizavi de includerea în patrimoniul UNESCO, aşa cu forţa, pe repede-înainte. Nu poţi, ca să incluzi în patrimoniul UNESCO ceva de importanţa Roşiei Montane, să faci un dosar într-un birou, peste noapte şi UNESCO să accepte. Eu văd, lucrăm la “Taraf”, se lucrează de aproape doi ani de zile pentru dosarul UNESCO, mergem pe cămaşa cu altiţă, este de durată.

În momentul de faţă noi ne luptăm, şi e implicat şi Ministerul Culturii aici, să câştigăm acel proces, prin care, dacă reuşea trăznaia respectivă, haideţi să facem România patrimoniu UNESCO, să fie toată situri arheologice, să blocăm ţara, să nu mai construim nimic, să nu mai dezvoltăm infrastructura. Aşa este în mintea unora. Nu se poate aşa ceva.

Includerea în patrimoniul UNESCO a Roşiei Montane va aduce pierderi de câteva miliarde de dolari statului român.

Ne luptăm să câştigăm acel proces, un proces ce trebuie câştigat de statul român, nu este un proces care să aducă beneficii României, trebuie să ne luptăm până la capăt şi cu siguranţă Roşia Montană, aşa cum a fost pregătit dosarul respectiv, total aiurea, nu are ce să caute în patrimoniul UNESCO. Suntem în judecată tocmai pentru a discuta şi a reuşi să blocăm acest lucru. A fost acceptat să fie retras. Dacă Roşia Montană ajungea să fie sit UNESCO, practic era un proces de câteva miliarde de dolari, pierdut din start de către România.

O chestiune, spun eu, aberantă, să te duci să propui, fără cap. Haideţi să propunem toată Alba Iulia să fie sit UNESCO. Alba Iulia, capitală istorică şi alte o mie de argumente, şi propunem inclusiv terenurile unde se dezvoltă industrie în jurul municipiului să intre în patrimoniul UNESCO, să nu mai construim nimic. A propune, aberrant, ca o anumită zonă să intre în patrimoniul UNESCO te constrânge să nu faci anumite investiţii. Sunt de acord să protejăm patrimoniul, dar trebuie să ne gândim clar şi la dezvoltarea durabilă, nu să trăim doar din amintiri şi reconstrucţii, din zone istorice; da, să le protejăm, dar să le protejăm cu cap”, a declarat Daniel Breaz (foto).

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.