Guvernul Dăncilă le dă lovitura tinerilor care vor să-și cumpere o casă. Doar bogații își mai pot permite
E dezastru. Guvernul Dăncilă, datorii de sute de miliarde de lei
Ultima Ora Politic

PSD nu știe cum să se mai apere. ”Rectificarea bugetară – orientată către progres”

Luni, 12 august, a fost adoptată în ședința de guvern rectificarea bugetară pe anul 2019.

Deși atât opoziția, cât și diverși analiști economici au lansat în spațiul public atacuri virulente referitoare la modalitatea de gestionare a finanțelor țării de către Guvern și au subliniat că bugetul a fost construit nerealist, toate aceste afirmații au fost combătute prin rectificarea bugetară adoptată luni. Mai mult, unii lideri ai opoziției au cerut retragerea proiectului de rectificare bugetară și adoptarea unei rectificări negative.

Măsurile economico-financiare adoptate de guvernul PSD-ALDE și-au demonstrat eficiența prin faptul că PIB-ul României a ajuns, în premieră, la peste 1.000 miliarde de lei. De asemenea, prin rectificarea bugetară deficitul bugetar prognozat rămâne la valoarea de 2,76% din PIB, iar plata pensiilor, a salariilor și a proiectelor de investiți este asigurată integral.

Cele mai importante modificări țin de creșterea bugetelor locale cu 4,4 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare. În plus, 1,5 miliarde de lei vor fi atribuite pentru finanțarea programului de dezvoltare locală PNDL.

Ministerul Sănătății rămâne cu bugetul care a fost alocat încă de la începutul anului, în vederea continuării programului de dotare și reabilitare a tuturor unităților sanitare din țară, precum și pentru continuarea programelor naționale de sănătate, asigurarea medicamentelor compensate și plata majorată a salariilor pentru cadrele medicale.

Nu în ultimul rând, au fost alocate 500 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii afectate de inundații, alunecări de teren și alte calamități naturale.

Cum se justifică tăierile de la diferite ministere?

În fapt nu este vorba de tăieri, ci doar de a corecta anumite supradimensionări, de a realoca anumite sume care nu pot fi cheltuite până la finalul anului. Este o realocare obișnuită, care se face în fiecare an.

De exemplu, a fost tăiată suma de 1 miliard de lei din bugetul Ministerului Educației. În primul rând, trebuie să subliniem că bugetul Ministerului Educației este mai mare cu 42,4% față de anul 2018, iar fondurile tăiate trebuiau folosite pentru programul “Merg la școală”, care nu a fost pregătit pentru a putea fi finanțat și implementat până la sfârșitul acestui an.

Situații similare sunt întâlnite și la Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Ceea ce trebuie menționat este că pentru niciun ordonator principal de credite nu au fost diminuate creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanţate din fonduri europene precum şi a lucrărilor de investiţii.

În concluzie, rectificarea bugetară a fost una pozitivă, prin care sunt asigurate sumele necesare salariilor, pensiilor și lucrărilor de investiții, și care asigură funcționarea optimă atât a structurilor administrației publice centrale, cât și a structurilor administrației publice locale, fiind orientată către dezvoltarea  României, în continuare, și a creșterii nivelului de trai al cetățenilor români, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Mirela Furtună.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.