Decizie în Parlament. Legile justiției sunt blocate
Ultima Ora Justiție Politic Social

PSD forțează astăzi modificarea Codurilor penale pentru a-l salva pe Dragnea. Ce mutare va face comisia Iordache

Comisia specială pentru revizuirea legilor justiției, condusă de Florin Iordache, se întâlnește, pentru a da raport pentru modificarea Codului Penal, Codului de Procedură Penală și a legii pentru sancționarea faptelor de corupție, adoptate de Senat. Acestea vor fi trimise plenului Camerei Deputaților de miercuri spre adoptare. Totul depinde însă de majoritatea parlamemtară pe care PSD-ALDE se pare că a pierdut-o.

Senatul a adoptat săptămâna trecută modificările care au trecut de Curtea Constituțională, referitoare, printre altele, la reducerea termelor de prescripție, abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu și limitarea la un an a perioadei pentru denunț. Opoziția a acuzat că toate modificările au fost făcute pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea de închisoare.

​Articolele controversate1. Articolul 13/2 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție se abrogă. Ce prevedea acest articol:În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.Condamnarea lui Liviu Dragnea, în primă instanță, în dosarul angajărilor fictive s-a făcut și în baza acestui articol. Abrogarea influențează și termenele de prescripție care scad semnificativ. 2. Termenele de prescripție a răspunderii penale scad(cod penal):La articolul 154 alineatul (1), literele b) și c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

  • b) 8 ani (față de 10 în vigoare-n.r.), când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
  • c) 6 ani (față de 8 în vigoare-n.r.), când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;

3. Termenul pentru denunț limitat la 1 an (cod penal)Articolul 290 referitor la darea de mită, alineatul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:

  • (3) Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia

4 Articolul privind neglijența în serviciu se abrogă (cod penal):Ce prevedea acest articol:Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.