PSD explodează de ciudă! Kovesi, ridicată în slăvi de presa germană 1
Ultima Ora Justiție Politic

PSD explodează de ciudă! Kovesi, ridicată în slăvi de presa germană

Suddeutsche Zeitung, una dintre cele mai influențe publicății din Germania, publica o amplă analiză dedicată numirii Laurei Codruța Kovesi în fruntea Parchetului European. Jurnaliștii germani arată „cine se teme de numirea lui Kovesi”.

Numirea Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European este o veste proastă pentru escrocii și politicienii corupți din Europa, scrie publicația germană, citată de ziare.com.

Jurnaliștii punctează că Kovesi a dus o lupta neînfricată împotriva abuzurilor din România, în perioada 2013-2018, când a condus DNA, iar Guvernul român a încercat mai multe stratageme să oprească numirea să, inclusiv interdicții de călătorie, interdicții de a discuta cu jurnaliștii sau calomnia.

Aceste tactici ale social-democraților de la București, care sunt criticate de Comisia Europeană și de experți deoarece erodează statul de drept, au eșuat lamentabil.

Suddeutsche Zeitung arată că numirea lui Kovesi este o veste bună pentru contribuabili și pentru societatea civilă. Publicația germană amintește de protestele a sute de mii de români față de legalizarea corupției care au un efect și la Bruxelles și susține că încercările de șantaj nu funcționează întotdeauna.

Jurnaliștii germani mai scriu că Parchetul European închide o etapă, iar în acest moment poate investiga în mod independent când se suspectează infracțiuni împotriva interesului financiar al UE – cum ar fi fraudă, spălarea de bani și fraudă transfrontalieră.

De ce este Kovesi cel mai bun candidat pentru această funcție? Datorită competenței magistratului și capacității de a investiga oameni puternici.

În calitate de șef al Parchetului European, Kovesi trebuie să construiască structura noii instituții și să le arate celor 50 de procurori din subordine cât de importantă este meseria lor.

În acest sens, motto-ul lui Kovesi este încrezător: „În final, toți vrem să trăim într-o societate curată, fără corupție”.

Suddeutsche Zeitung adaugă că în unele state există o teamă de un Parchet European independent. Acest lucru reiese nu numai din rezistență acerbă a Bucureștiului la numirea lui Kovesi.

Sunt mai multe țări care nu participa la această structura din motive tradiționale: Danemarca, Irlanda, Suedia și Regatul Unit.

Mai sunt și state care refuză să coopereze, Polonia, dar mai ales Ungaria, deși există multe indicii că de subvențiile UE beneficiază adesea persoane apropiate partidelor de guvernare.

Publicația germană susține că multinaționalele care investesc în aceste țări ar trebui să întrebe: „De ce nu se alătură țară ta, de ce te temi?”

Jurnaliștii precizează că în special industria auto germană face prea puțîn pentru a-i aminti prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban, despre importantă instanțelor independente.

„Rar a fost necesar să subliniem cât de importantă este aplicarea legilor UE pentru toți și că statul de drept să fie baza democrației, a pieței unice și a comerțului,” arată Suddeutsche Zeitung.

Un alt câștigător al numirii lui Kovesi ar fi Parlamentul European, care a solicitat 20 de ani un Parchet European.

„UE trebuie să lucreze mai mult împotriva corupției și a abuzurilor în propriile rânduri,” conchid jurnaliștii germani.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.