Patrimoniului Mondial UNESCO din România, în pericol din cauza lipsei de fonduri
Protejarea patrimoniului cultural subacvatic, o nouă provocare pentru România
Ultima Ora Politic Social

Protejarea patrimoniului cultural subacvatic, o nouă provocare pentru România

Protejarea patrimoniului cultural subacvatic este principalul punct de pe ordinea de zi a ședinței Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, care va avea loc pe 3 octombrie 2019, la Sulina.

România a ratificat acest acord încă din 2007 și deține pentru a doua oară consecutiv funcția de vicepreședinte a Biroului celei de a 7 a Reuniune a Statelor membre ale Convenției privind patrimoniul cultural subacvatic (2001), sub egida UNESCO. Toate urmele existenţei umane care au caracter cultural, istoric sau arheologic și care au fost parţial ori în totalitate acoperite de apă: siturile, structurile, clădirile, obiectele şi resturile umane, navele, aeronavele, alte vehicule sau orice parte din acestea, împreună cu încărcătura sau orice alt conţinut sau obiectele cu caracter preistoric se află în atenția UNESCO și a statelor care au ratificat convenția.

Vom discuta cu specialiștii în domeniu, pentru că România, ca stat membru, are datoria să implementeze prevederile Convenției și este nevoie de niște decizii, inclusiv de ordin legislativ. Despre patrimoniul subacvatic al României s-a vorbit puțin, dar asta nu înseamnă că acesta nu există și nu poate aduce un aport important la reconstituirea trecutului nostru istoric. Probabil că este nevoie inclusiv de un program național de cercetare, prin care să se stabilească zonele cu vestigii arheologice subacvatice, în vederea protejării, conservării și promovării lor”, declară deputatul Ionel Palăr, președintele Comisiei parlamentare pentru UNESCO.

Alături de parlamentarii din comisie, la eveniment vor participa Mihai Alexandru Gherghe, secretar de stat la Ministerul Culturii, Iulian Vizauer, vicepreședinte al Biroului Reuniunii Statelor Membre a Convenției UNESCO 2001 privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic, Cătălin Țibuleac, guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei ”Delta Dunării”, dr. Cristian Micu, directorul Institutul de Cercetări Eco – Muzeale Tulcea, dr. Sergiu Iosipescu, șeful Secției Monumente Istorice și Peisaje Culturale din cadrul Institutului Național al Patrimoniului, comisar-șef Alexandru Oae, director adjunct Garzii de Coastă, alți specialiști în domeniu.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.