erbicid
Sănătate Social

Protecţia Mediului:Ingredient important dintr-un erbicid controversat nu ar fi cancerigen

Agenţia pentru Protecţia Mediului din Statele Unite (EPA) susţine că glifosatul, ingredientul principal din erbicidul Roundup, produs de compania Monsanto, nu ar fi cancerigen pentru oameni, contrazicând concluziile unei comisii din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, informează miercuri Reuters.

În schiţa unui raport de evaluare dat publicităţii luni, EPA menţionează că nu a fost identificat ”niciun alt risc pentru sănătatea umană” atunci când glifosatul, ingredientul din cel mai vândut erbicit din lume, este utilizat conform instrucţiunilor de pe etichetă.

De mai bine de 40 de ani, fermierii au folosit glifosatul pentru recolte, în special de când cultivă porumb şi soia modificate genetic. Erbicidul Roundup este, de asemenea, folosit pentru gazonul din zonele rezidenţiale şi de pe terenurile de golf.

Agenţia Internaţională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a alimentat îngrijorările privind riscurile pentru sănătate atunci când a susţinut, în 2015, că glifosatul este ”probabil cancerigen”.

Compania Monsanto, care urmează să fie achiziţionată de Bayer AG, împreună cu reprezentanţi ai fermierilor americani cultivatori de porumb, soia şi grâu, au respins concluziile, aducând în discuţie alte studii.

Cea mai recentă declaraţie a EPA ”confirmă ceea ce am spus şi noi: agenţiile din toată lumea spun că glifosatul este sigur, iar raportul IARC este o analiză greşită”, a spus miercuri Gordon Stoner, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cultivatorilor de Grâu.

Luna trecută, asociaţia cultivatorilor de grâu, alături de Monsanto şi alte asociaţii ale fermierilor din SUA, au dat în judecată administraţia statului California pentru a bloca iniţiativa acesteia de a pune avertizări legat de cancer pe produsele care conţin glifosat.

California, statul american cu cea mai mare producţie agricolă, a adăugat în iulie glifosatul pe lista substanţelor care produc cancer şi cere ca produsele care conţin această substanţă să fie etichetate ca atare până în iulie 2018.

”Există informaţii care fac referire la cancer”, a spus miercuri Jennifer Sass, cercetător în cadrul Natural Resources Defense Council.

În mijlocul dezbaterilor care leagă glifosatul de cancer, Europa a avut nevoie de doi ani până să ajungă la o concluzie privitoare la acest produs. În cele din urmă, Comisia Europeană a reînnoit pentru încă cinci ani licenţa erbicidului care expira la 15 decembrie.

Un studiu amplu, pe termen lung, pe tema folosirii glifosatului de către fermieri, publicat luna trecută ca parte a proiectului Agricultural Health Study (AHS), nu a descoperit o legătură explicită între expunerea la glifosat şi cancer.

Reuters a relatat în luna iunie că un important om de ştiinţă care avea cunoştinţă de studiul AHS în timp ce prezida comisia de analiză a probelor în ceea ce priveşte glifosatul pentru IARC, în 2015, nu a informat comisia despre acest lucru întrucât studiul nu fusese publicat, iar IARC nu l-a luat în considerare.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.