Ședință de guvern. Se dezbate strategia națională a ecoturismului
Viorica Dăncilă, întrevedere cu șeicul Abdulla Bin Ahmed Al Khalifa
Ultima Ora Politic

Propunere pentru Dăncilă din ALDE. Măsuri pentru deblocarea mai rapidă a proiectelor de infrastructură

Daniel Olteanu, vicelider al Grupului ALDE de la Camera Deputaților, îi solicită premierului Viorica Dăncilă să facă inventarul tuturor cauzelor care duc la întârzierea implementării proiectelor de infrastructură și să propună măsuri ferme, astfel încȃt termenele asumate prin programul de guvernare să fie respectate întocmai.

Deputatul ALDE susține că, în condițiile în care refuzul președintelui Klaus Iohannis de a promulga Legea bugetului constituie o primă provocare în ceea ce privește execuția bugetului pe 2019, este necesară intervenția de urgență a Guvernului, printr-o Ordonanță, pentru a stabili noi termene limită de soluționare a contestațiilor depuse în cadrul procedurilor de achiziție publică.

Într-o interpelare transmisă către prim-ministrului Romȃniei, Daniel Olteanu propune ca, atȃt în cazul contractelor de lucrări pe fonduri europene, cȃt și a celor derulate cu fonduri de la bugetul național sau local, primul temen de judecată a contestației să fie în maxim 10 zile de la înregistrarea acesteia. În plus, subliniază deputatul ALDE, termenele de judecată ulterioare nu trebuie să fie extinse la mai mult de 7-10 zile, iar comunicarea soluționării contestației de către instanță trebuie să fie tratată prioritar. Daniel Olteanu arată că aceste măsuri sunt «necesare și obligatorii» pentru ca romȃnii să aibă garanția că Guvernul și Parlamentul acționează în beneficiul cetățenilor, execuția bugetului urmȃnd să se vadă nu doar pe hȃrtie, ci și în teren.

«Plec de la premisa că respectarea și implementarea programului de guvernare, a obiectivelor asumate față de români, au prioritate absolută la nivelul tuturor decidenților. Realitatea ne arată că reprezintă o provocare, în acest moment, execuția în termenii stabiliți a unui buget care a fost refuzat la promulgare. Decizia domnului președinte Klaus Iohannis de a contesta bugetul, pe lângă consecințele sociale legate de imposibilitatea aplicării unor măsuri precum majorarea alocațiilor copiilor, creează tensiuni suplimentare și la nivelul implementării proiectelor de infrastructură, în condițiile în care sezonul de activitate în construcții poate fi considerat deschis. Din acest motiv, consider că principala provocare o reprezintă, la nivel guvernamental, în condițiile adoptării bugetului de către Parlament, execuția proiectelor de infrastructură și derularea contractelor aferente acestora. Am în vedere faptul că, an de an, au fost rectificări bugetare negative la nivelul Ministerului Transporturilor și sper ca această practică să înceteze.», notează Daniel Olteanu în deschiderea interpelării adresate premierului Dăncilă, căruia îi atrage atenția că o Ordonanță de Urgență ar putea fi singura soluție pentru a debloca mai rapid proiecte de investiții de sute de milioane de euro, aflate acum pe rolul instanțelor din țară, ca urmare a contestațiilor.

«Consider că trebuie urmărite cu atenție toate cauzele care duc la întârzierea implementării proiectelor și, având în vedere și amânata promulgare a bugetului, să faceți tot ceea ce depinde de Guvern ca termenele să fie respectate. În acest moment, având în vedere cele de mai sus, există toate argumentele pentru a interveni, printr-o Ordonanță de Urgență, pentru ca, la nivelul contestațiilor depuse în cadrul procedurilor de achiziție publică (fie că vorbim de contracte de lucrări pe fonduri europene, fie că vorbim de buget național sau local), să fie stabilite noi termene limită pentru soluționarea acestora, astfel:

  1. Primul temen de judecată să fie în maxim 10 zile de la înregistrarea contestației;
  2. Termenele de judecată ulterioare să nu fie extinse la mai mult de 7-10 zile;
  3. Comunicarea soluționării contestației de către instanță să fie tratată prioritar.

În acest moment, proiecte de infrastructură de sute de milioane de euro se află în faza contestațiilor în instanță. Cred că măsurile de mai sus sunt un demers necesar și obligatoriu astfel încȃt să avem garanția că Guvernul și Parlamentul au făcut tot ceea ce ține de ele pentru ca obiectivele de infrastructură să aibă un buget solid, iar execuția acestuia să nu fie doar o iluzie, ci să se vadă în teren.», a transmis deputatul Daniel Olteanu într-un comunicat remis newsteam.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.