Propunere bombă din PNL. Guvernul Dăncilă e sub presiune 1
Viziunea PSD: Pactul Național pentru Bunăstarea Românilor, o măsură necesară pentru români și România
Ultima Ora Politic

Propunere bombă din PNL. Guvernul Dăncilă e sub presiune

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, face o propunere bombă Guvernulu Dăncilă. Acesta susține eliminearea supraaccizei la carburanți.

Deputatul liberal, cel care a reușit să majoreze alocațiile de stat pentru copii, a depus la Camera Deputaților o propunere legislativă de anulare a supraaccizei la carburanți.

PNL-istul a inițiat și o petiție online în acest sens, pentru a atrage atenția parlamentarilor din coaliția de guvernare cu privire la dorințele românilor.

“E o cauză bună și cei din PSD-ALDE trebuie să afle și să ia aminte  că românii o susțin și sunt solidari cu ea”, spune Sighiartău..

Liberalul arată că suprataxarea nu a fost utilizată în construirea de autostrăzi. Din contră, spune Sighiartău, guvernul PSD-ALDE are la dispoziție miliarde de euro din fonduri europene pentru autostrăzi, “bani de care și-a bătut joc.”

“Așa-numita supraacciză la carburanți este una din cele mai nocive și impopulare taxe puse de guvernarea PSD-ALDE. Au reintrodus-o, în două etape,  în toamna lui 2017, în vremea guvernului Tudose. Nici măcar nu s-au mai obosit să pretindă, cum a făcut guvernul Ponta care a introdus primul supraacciza, că vor face autostrăzi și drumuri cu banii colectați. Pesediștii nu au făcut un centimetru de autostradă cu banii proveniți din supraacciză. Nici nu vor face. Guvernul PSD-ALDE are la dispoziție miliarde de euro din fonduri europene pentru autostrăzi, bani de care și-a bătut joc”, declară Sighiartău.

“Efectele reintroducerii  supraaccizei la carburanți au fost exact cele în legătură cu care pesediștii și aliații lor de la ALDE au fost avertizați în mod repetat, dar le-au negat cu nerușinare chiar puși în fața evidențelor: scumpiri în lanț, pierderi pentru nivelul de trai al românilor și pentru economie. În vara lui 2017, prețul benzinei era de aproximatv 4,60 lei/litru și al motorinei de 4,50 lei/litru. După majorarea accizei, la doar câteva luni, în ianuarie 2018, litrul de motorină se scumpise deja cu un leu  (5,5 lei) și cel de benzină costa cu 80 de bani mai mult (5,4 lei).  În iulie 2017, România se situa semnificativ sub media prețurilor la carburanți în Uniunea Europeană. După introducerea supraacizei, s-au dus acele vremuri cu nivelul relativ scăzut al prețurilor la benzină și motorină.  Astăzi prețul motorinei în România este același cu cel din Germania, cea mai puternică țară a UE (1,257 euro/litru). În  țări precum Austria, Spania, Luxemburg, Polonia, Slovenia, Ungaria, Lituania, Slovacia sau Bulgaria motorina costă acum mai ieftin ca la noi.

Dar cel mai mare rău pe care l-a făcut supraacciza pesediștilor a fost aprinderea inflației, pornirea valului scumpirilor. Spre deosebire de alte majorări de prețuri, scumpirea carburanților se propagă automat în toate prețurile celorlalte produse. În august 2017 rata inflației era de doar 1,2%. După suprataxarea carburanților, inflația a crescut brusc și a ajuns la 3,3% în decembrie 2017. De atunci șirul scumpirilor nu s-a mai oprit. Coșul produselor de bază  și ratele celor cu datorii la bănci s-au scumpit cu cel putin 30 la sută.  Prețul cartofului s-a majorat cu aproape 90% de când guvernează PSD-ALDE. Una din principalele cauze este suprataxarea carburanților”, mai spune secretarul general al PNL.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.