Doctor Valeria Herdea, va conduce CNAS
Doctor Valeria Herdea, va conduce CNAS
Ultima Ora Sănătate

Propunere bombă: desființarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

Deputatul USR, Claudiu Năsui, susține că sistemul de sănătate din România este într-un colaps profund și de aceea consideră că ar trebui deființată Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar românii să aibă posibilitatea să-și aleagă asiguratori privați.

”Sistemul de sănătate de stat din România este în comă profundă.

Avem un sistem de sănătate bazat în întregimea sa pe un monopol de stat: CNAS. Atunci când acel monopol nu merge, se strică tot sistemul.

De 3 săptămâni suntem martorii unui eșec monumental al sistemului de sănătate românesc. Deși toate statisticile ne arată eșecul sistemului bazat pe CNAS, acum parcă eșecul s-a intensificat.

După declarațiile care arătau cinismul și nepăsarea celor care condu sistemul „că se moare și cu și fără sistem”, nu s-a rezolvat nimic, doar a început un joc al demisiilor și al pasării de vină între minister, CNAS și STS. Nimeni nu își asumă responsabilitatea, iar cei care au de suferit, suntem mereu aceiași: contribuabilii cu banii luați și cu bolile netratate.

Despre cum s-a ajuns aici vom vorbi mai pe larg într-o altă postare, însă ce este absolut ridicol este că soluția care ni se propune este să schimbăm câțiva oameni și gata. De parcă sistemul e bun și doar s-a nimerit să fie cineva greșit în fruntea sa.

Dar să vedem cine vine în fruntea monopolului de stat. Un domn, Vasile Ciurchea care a mai fost de două ori în această funcție, iar motivul pentru care a demisionat ultima dată a fost o criză foarte similară cu cea de acum, însă în 2016.

Domnul Ciurchea este și anchetat penal pentru fraude efectuate prin cardurile de sănătate. Nu zic că e automat vinovat. Poate nu e. Dar să pui un om care a fost deja de două ori președinte al CNAS și care e urmărit penal pentru prejudicii de peste 16 milioane de euro, parcă nu e cel mai inteligent lucru pe care putea să-l facă statul român.

Nu mai zicem că, grație acestei mișcări președintele proaspăt demis, dl. Vulcănescu, va rămâne în marea familie CNAS pe post de vicepreședinte, unde va încasa peste 7.000 de lei pe lună, tot din bani contribuabilului.

Și ca să avem chiar un chef maxim de a plăti taxe și impozite statului, ghiciți ce mai are noul președinte al CNAS? O pensie specială! Da, domnul Ciurchea este pensionar special și încasează lunar, conform declarației de avere, undeva la 1.000 de euro pe lună pensie specială.

CNAS trebuie să dispară și românii trebuie să aibă dreptul să-și aleagă propriul asigurator de sănătate. Cheltuim enorm pentru sănătate și nu primim nimic în schimb. Trebuie să avem #curajul și #viziunea de a schimba sistemul.”, scrie Claudiu Năsui.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.