PROMISIUNI pentru românii din Austria. ”Milităm pentru drepturile copiilor” 
Ultima Ora Politic

Promisiuni uriașe de la Guvern. ”Drepturile românilor nu au granițe”

Promisiuni uriașe de la Guvern. ”Drepturile românilor nu au granițe”

”De la începutul acestei luni, românii rezidenți în Republica Italiană se confruntă cu o problemă gravă: un decret adoptat recent de statul italian le interzice să circule mai mult de 60 de zile pe teritoriul Italiei cu o mașină înmatriculată în altă țară. Decretul îi vizează pe toți cei care au primit dreptul la rezidență în Italia.Astfel, cei care circulă cu autovehicule înmatriculate în alte țări pentru o perioadă mai mare de 60 de zile sunt sancționați cu amenzi usturătoare: între 712 euro și 2.848 euro. Talonul mașinii este ridicat pe loc, iar autovehiculul este confiscat dacă nu este înmatriculat în Italia sau nu este scos din acest stat în cel mult de 180 de zile.
Salut acțiunile Ministerului Afacerilor Externe prin Ambasada de la Roma și prin serviciile consulare de pe teritoriul Republicii Italia care susțin o campanie de informare și de suport a tuturor celor care întâmpină probleme. Prompt, Ambasada României la Roma a inițiat, în regim de urgență, demersurile pe lângă autoritățile italiene de resort pentru a obține clarificări privind sfera de aplicare a prevederilor noului decret.
De asemenea, MAE evaluează măsurile luate de autoritățile din Italia pentru a se asigura că acestea sunt în deplină conformitate cu legislația europeană și nu afectează drepturile cetățenilor români, luând în considerare efectuarea tuturor demersurilor legale pentru protejarea drepturilor cetățenilor români rezidenți în Republica Italiană, inclusiv sesizarea Comisiei Europene cu privire la posibilele incompatibilități ale normelor recent introduse cu legislația europeană.
Din postura de parlamentar și susținător al drepturilor omului, am convingerea că dialogul poate rezolva această situație care a devenit tensionată. Sunt sigură că autoritățile române împreună cu cele italiene vor găsi soluții pentru ca rezidenții români să respecte legile în vigoare ale statului italian, iar statul italian va continua să îi protejeze pe cei cărora le-a acordat dreptul de a trăi și de a munci în Italia.
Pentru mulți români, Italia reprezintă cea de a doua lor țară. Numărul cetățenilor români care locuiesc în Italia este estimat la 1,2 – 2 milioane de persoane.
Fac un apel la dialog către toate părțile implicate: trebuie să identificăm cele mai bune soluții, de ambele părți, pentru a rezolva pașnic orice disconfort al românilor și pentru a respecta legile statului italian, așa cum este normal și civilizat într-un stat de drept.” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Mirela Furtună.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.