Medicul Antoneta Ioniță
Un bărbat a murit într-un pasaj după ce a plecat din spital. Medicii nu l-au consultat
Ultima Ora Sănătate

Promisiuni de la Guvern. Calitatea serviciilor medicale oferite românilor este o prioritate

Promisiuni de la Guvern. Calitatea serviciilor medicale oferite românilor este o prioritate

Calitatea serviciilor medicale oferite românilor, o prioritate absolută a Guvernului

 

”Alături de educaţie, sănătatea reprezintă unul dintre barometrele esenţiale ale democraţiei oricărui stat, fapt asumat de PSD prin Programul de guvernare. Creşterea continuă a calităţii serviciilor medicale, precum şi derularea unor programe de îmbunătăţire a sistemului, astfel încât atât pacienţii, cât şi cadrele medicale, să fie mulţumiţi, se înscriu în seria priorităţilor Guvernului PSD pentru următorii ani.

În ultimul an şi jumătate, Executivul şi majoritatea parlamentară au reuşit să adopte mai multe măsuri benefice pentru însănătoşirea sistemului autohton de sănătate, cea mai importantă hotărâre fiind majorarea semnificativă a veniturilor personalului medical, începând cu data de 1 martie a.c.. Faptul că personalului medico-sanitar i s-au dublat practic salariile faţă de decembrie 2016, are consecinţe extrem de pozitive pentru sistemul de sănătate, cea mai importantă dintre acestea fiind stoparea exodului medicilor şi menţinerea specialiştilor în ţară, o realizare în premieră după 1990, nereuşită de niciun Guvern până acum. Trebuie să subliniem că, în urma creşterii salariilor, plecarea medicilor şi asistenţilor medicali spre locuri de muncă mai bine plătite din străinătate a cunoscut un regres semnificativ, iar cei care au de câştigat sunt românii, fiecare dintre noi, deoarece putem avea parte în continuare de îngrijirea unor doctori profesionişti şi reputaţi.

În ultima şedinţă, Guvernul României a luat alte decizii majore privind optimizarea activităţii din domeniul medico-sanitar, pentru ca românilor care suferă de diferite afecţiuni să li se uşureze tratamentul şi să se ţină sub control evoluţia ulterioară. Astfel, Executivul a hotărât susţinerea bolnavilor de diabet, îndeosebi a celor dependenţi de insulină, prin modificarea şi completarea Programului Naţional de diabet zaharat, derulat de Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate (CNAS). Prin această măsură, pacienţii care suferă de diabet, în diferitele stadii ale bolii, vor primi cu titlu gratuit dispozitive medicale moderne de monitorizare a glicemiei şi de administrare a insulinei, care vor fi decontate de CNAS. Un al doilea scop ce va fi atins prin schimbarea Programului Naţional de diabet zaharat este controlul mult mai riguros al evoluţiei stării de sănătate a diabeticilor, deoarece noile aparaturi vor putea semnala apariţia unor posibile complicaţii ale bolii, şi, implicit, stoparea în timp util a evoluţiei negative ale acestora.

Tot în aceste zile, Guvernul a aprobat achiziţionarea a 1.200 de ambulanţe noi, dotate la cel mai înalt nivel, cu toate echipamentele de ultimă generaţie, în valoare de peste 470 milioane de lei. Această investiţie era extrem de necesară pentru serviciile de ambulanţă şi de acordarea primului ajutor din toată ţara, modernizarea parcului auto fiind o necesitate. Folosirea noilor ambulanţe va avea drept consecinţă salvarea vieţilor semenilor noştri care se confruntă cu probleme de sănătate, atât prin creşterea eficienţei procedurilor de salvare, cât şi prin majorarea capacităţii de intervenţie în cel mai scurt timp în situaţii-limită.

Alte proiecte importante cuprinse în Programul de guvernare PSD în domeniul sănătăţii vizează investiţiile în infrastructura de sănătate. Astfel, conducerea Ministerului Sănătăţii a anunţat recent deblocarea situaţiei privind construcţia spitalelor regionale, al căror termen de finalizare este 2023. În cel mai scurt timp, cererile de finanţare  pentru construcţia primelor trei spitale regionale, respectiv cele din Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova, vor fi depuse la Bruxelles. De asemenea, se va demara un proiect de parteneriat public privat pentru revitalizarea a 15 spitale din reţeaua CFR, între care şi Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova. Realizarea acestor investiţii de amploare pentru sistemul de sănătate reprezintă un pas fundamental în ceea ce priveşte schimbarea radicală a conceptului de spital în România, precum şi a sistemului de finanţare.

Îmi exprim încrederea că Guvernul şi majoritatea parlamentară PSD va continua îmbunătăţirea programelor de sănătate destinate populaţiei, deoarece pacienţii din România au dreptul la aceleaşi servicii de calitate ca şi cetăţenii ţărilor vest-europene. Preocupările pentru găsirea celor mai optime soluţii de a asigura calitatea actului medical sunt lăudabile, iar în perioada următoare aceste decizii benefice vor continua, mai ales în ceea ce priveşte gestionarea judicioasă a cheltuirii banilor publici din sistem şi finalizarea unor investiţii notabile, care să răspundă nevoilor adevărate ale românilor.” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Alexandra Presură.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.