Promisiune uriașă de la Teodorovici. Se va deschide o mină pentru minereuri rare în România
Ultima Ora Politic

Promisiune uriașă de la Teodorovici. Se va deschide o mină pentru minereuri rare în România

În urma unui contract de servicii geologice și servicii miniere încheiat între Radioactiv Mineral Măgurele, companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei, și societatea care deține licența de explorare aferentă perimetrului Jolotca, pentru minereuri rare și disperse și minereu polimetalic.

În acest moment se lucrează la eliberarea celorlalte 3 galerii, execuția fiind îngreunată de condițiile meteorologice.

“Prin reușita celor de la Radioactiv Mineral Măgurele avem o premieră în istoria de după 1989: Reușim să și redeschidem o activitate minieră, nu doar să o închidem. România deține resurse importante de metale rare, disperse, critice. Aceste substanțe sunt exact elementele care, prin absență, încetinesc economia mondială. Realizarea unor capacități de producție pentru prepararea acestor substanțe crează României o poziție deosebit de importantă în cadrul economiei europene și chiar a celei mondiale. Compania a solicitat sprijin formal și informal pentru intrarea în Alianța Europeană a Bateriilor. Astfel, se pot dezvolta proiecte naționale majore precum construirea unei fabrici de baterii în țara noastră, investiție majoră, de minimum 50 de milioane de euro, ce va reconfigura economia României, având un impact decisiv în dezvoltarea industriilor avansate, precum și construirea, de către Radioactiv Mineral Măgurele, cu fonduri atrase, a unui laborator pentru resurse minerale autorizat internațional, ce va deservi comercial toate proiectele regionale. Acest laborator poate să reprezinte centrul proiectelor miniere românești. Este o renaștere imporantă pentru o companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei, care poate să se afle în centrul exploatărilor miniere din țară pentru resurse cu atractivitate economică majoră”, a declarat Niculae Bădălău, ministrul Economiei.

Redeschiderea galeriilor din perimetrul Jolotca este prima confirmare a politicii Ministerului Economiei de redeschidere a activității miniere, fiind primul obiectiv închis și ecologizat care se redeschide după anul 1989. Totodată, această reușită semnifică și revenirea societății Radioactiv Mineral Măgurele SA în domeniul explorării miniere subterane, după o absență de 19 ani, fiind singura societate de acest profil deținută de statul român. În ceea ce privește forța de muncă, redeschiderea galeriilor permite recuperarea forței de muncă reprofilată în ceea ce privește minerii și inginerii mineri. Radioactiv Mineral Măgurele a utilizat forța de muncă proprie care a participat la ultimele explorări miniere realizate în perimetrul uranifer Tulgheș-Grințieș, încheiat în anul 2000.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii